sjednica sabora

Kajtazi pozvao zastupnike da podrže zabranu ustaških simbola, odgovorio mu Pavliček: Ja ne vidim ustaška obilježja, nego obilježja obrambenih snaga koje su i vama omogućile da budete ovdje

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 27.01.2021 12:18
  • Objavljeno 27.01.2021 u 10:02
Veljko Kajtazi i Marijan Pavliček

Veljko Kajtazi i Marijan Pavliček

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Sabor je raspravom o Nacionalnoj razvojnoj strategiji započeo novi radni tjedan. Prvi dan u tjednu plenarne sjednice otvorila su iznošenja stajališta na slobodnu temu

Već na početku sjednice Sabor se prisjetio žrtava holokausta povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta te im poštovanje odao i minutom šutnje.

'Na današnji dan sjećamo se šest milijuna izgubljenih života nevinih ljudi. Naša je obveza prema svim žrtvama holokausta da ih nikada ne zaboravimo. I danas se postavlja pitanje zašto se to dogodilo, naše je da se zapitamo zašto je takvo nešto uopće bilo moguće. Holokaust nas mora podsjećati da je uvijek moguće ono što je nezamislivo i moramo se pitati kako možemo postati bolji u empatiji i u suosjećanju s onima koji su različiti, kako preuzeti osobnu odgovornost za budućnost. Zlo je oko nas i moramo ga znati prepoznati', rekao je u govoru predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

U slobodnim govorima na to se osvrnuo i manjinski zastupnik Veljko Kajtazi te je sve zastupnike pozvao da podrže prijedlog Židovske općine Zagreb da se zabrane ustaška obilježja, uključujući pozdrav 'Za dom spremni'.

'Jedina poruka koju danas želim poslati je, pozivam Vladu RH te sve kolegice i kolege zastupnike, neovisno o stranačkoj pripadnosti, da u cijelosti prihvate prijedlog Židovske zajednice i ostalih stradalačkih naroda da se ustaško obilježje i pozdravi, uključujući 'Za dom spremni', Kaznenim zakonom jasno zabrane po uzoru na njemački zakon te da zajednički pokažemo da se ne moramo bojati glasne, radikalne i nazadne manjine koju većina naših građana ne podržava', kazao je Kajtazi.

Mostov Zvonimir Troskot u svom je izlaganju kazao da je Hrvatska umorna od kalkulantskih obećanja kao što je obnova Zagreba. 'Obnova je trebala početi jučer, a ona će krenuti uoči izbora. Gospodo, vrijeme je da se probudite', kazao je Troskot. Pozvao je i na ukidanje obvezne članarine za HGK.

SDSS-ov Milorad Pupovac osvrnuo se na posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. 'Nakon potresa dogodila se erupcija solidarnosti i to je bilo ganutljivo osjetiti i vidjeti. Očekujemo da ćemo iz Fonda solidarnosti osigurati najveći dio sredstava za obnovu infrastrukture. Nije realno da ćemo tim ljudima dati sve jer nije njih pogodio samo potres, njih već 30 godina pogađa siromaštvo koje je nepojmljivo za zemlje poput naše. Potencijali tog kraja su potpuno neiskorišteni', dodao je.

Marijan Pavliček u ime Hrvatskog suverenista osvrnuo se na izlaganje Kajtazija. 'Ja ustaša i ustaških obilježja u Hrvatskoj u 2021. g. ne vidim. Ja jedino što vidim, vidim pripadnike HOS-a, vidim njihovo znakovlje i to nije nazadna manjina, to su osobe koje su '91. stvarale ovu državu, krvarile za ovu državu i omogućili i vama ujedno da danas sjedite ovdje sa mnom i sa svim ostalim saborskim zastupnicima', poručio je Pavliček.

U ime SDP-a govorio je Peđa Grbin. 'Naša je dužnost kada smo upozoreni učiniti sve da se ono što se dogodilo ne dogodi ponovo. Ali to ne smije ostati samo na lijepim riječima. Nema riječi koje je izgovorio predsjednik Sabora koje ne bih podržao. Ali vrijeme za riječi je prošlo i zato mi pružamo punu potporu inicijativi da se napokon donese zakon i da napokon prihvatimo da smo upozoreni i da ne možemo ignorirati, kao što to ignorira gospodin Pavliček, glorificiranje nacističkog i da, ustaškog režima. Puna podrška inicijativi Židovske općine', kazao je Grbin.

'Pitanje 'kaj bi ti štel biti' sada te može odvest u ćuzu. Mi Zagorci kao djeca smo vjerovali da možemo biti što želimo bez toga da smo nužno članovi neke stranke', poručila je u ime zeleno-lijeve koalicije Sandra Benčić, kazavši da je među Zagorcima pitanje 'kaj bi ti štel biti' bilo benigno pitanje koje su djecu pitali roditelji, susjedi, učitelji.

'Jedna Plenkovićeva rečenica o ovom slučaju, 'kaj bi štel biti kad narasteš velik kao HDZ', govori apsolutno sve. On je jučer mrtav-hladan rekao da je bio oprezniji, toga ne bi bilo. Tako to vidi stjegonoša borbe protiv korupcije. Da je Tušek bio oprezniji, da je on primijenio recimo pravila kluba u Slovenskoj 9, da se mobiteli ostavljaju vani, na ulazu, a ne nose nikad tamo gdje razgovaraš i pregovaraš, toga ne bi bilo. Jer toga, odnosno korupcije u HDZ-u ima samo kad se za nju sazna, inače se to zove business as usual', rekla je Benčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!