Zastupnik romske nacionalne manjine

Kajtazi: Iz vrtića u Kotoribi ispisano 12 romske djece

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.11.2019 14:25
  • Objavljeno 13.11.2019 u 14:25
Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izvijesto je u srijedu da je Dječji vrtić u Kotoribi ispisao 12 romske djece iz vrtića i pozvao sve uključene da se taj problem čim prije riješi, a djeca krenu u vrtić

Isključivanje romske djece iz vrtića kao mjera integracije, pa i na kratak rok, imat će dugoročne negativne posljedice, upozorio je Kajtazi na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

U Odluci o ispisu koju je 5. studenoga donijelo Upravno vijeće DV Kotoriba, piše da se dijete automatizmom ispisuje ako roditelj ne podmiri svoje obveze dva uzastopna mjeseca, a kao krajnji rok za podmirenje dugovanja navodi se 9. studenoga.

Djeca su ispisana jer Ministratvo znanosti i obrazovanja kasni s plaćanjem, iako u vrtiću znaju da će dobiti sredstva, rekao je Kajtazi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja od 2009. sufinancira predškolski odgoj, pa je svim pripadnicima romske manjine osigurano sufinanciranje roditeljskog udjela u ekonomskoj cijeni vrtića.

Time je, uz sufinanciranje ostatka svote iz lokalnih proračuna, omogućeno da dječji vrtić za pripadnike romske manjine bude besplatan, objasnio je zastupnik.

Ministarstvo uredno podmiruje svoje obveze

Djeca su, kazao je, ispisana jer iz vrtića terete roditelje za roditeljski udio koji pokriva Ministarstvo.

Kajtazi kaže kako je od Ministarstva jučer dobio informaciju da oni uredno podmiruju svoje obveze, te da se zahtjev iz rujna obrađuje pa će iznos od 28.800 kuna biti uskoro isplaćen.

Naveo je da Ministarstvo dva puta u pedagoškoj godini uplaćuje sredstva na zahtjev vrtića, a konkretno na račun DV-a Kotoriba od 2015. uplaćeno je gotovo 113 tisuća kuna.

Zastupnik navodi i kako su iz njegova ureda pokušali kontaktirati s općinom Kotoriba, ali su oni 'prebacivali lopticu na vrtić, čija je ravnateljica, pak, na bolovanju'.

Imamo ovjerenu izjavu ravnateljice da roditelje neće teretiti za roditeljski dio koji pokriva Ministarstvo, a s druge strane imamo odluku o ispisu djece, kaže Kajtazi i pita - hoće li nakon svega netko odgovarati?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!