GRAĐANI TREBAJU ODLUČITI

Kajin želi referendum o termoelektrani Plomin

26.07.2012 u 17:01

Bionic
Reading

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin rekao je danas u Pazinu da bi građane Labinštine na referendumu trebalo pitati žele li Termoelektranu Plomin C na ugljen ili na plin kao energent

Neovisno o izjavama potpredsjednika vlade Radimira Čačića, koji tvrdi da će nakon gradnje TE Plomin C zrak na ovome području biti čišći nego u Zagrebu, o tome bi trebalo pitati građane Labinštine, rekao je Kajin na konferenciji za novinare održanoj danas u Pazinu.

'Za državu i za Istru bitna je svaka investicija, a one su u Hrvatskoj od 2009. do 2011. prepolovljene', istaknuo je Kajin, dodajući kako za Istru nije presudan ni Plomin ni projekt Brijuni-rivijera koji se, kako je rekao, 'po postojećim modalitetima neće nikada realizirati', nego Istarski ipsilon.

Kajin
naime tvrdi kako je nastavak izgradnje Istarskog ipsilona do punog profila autoceste za Istru ključan projekt. 'Ne znam kako će bez toga preživjeti ovdašnja mala građevinska operativa', rekao je.

Kajin se nada da će pregovori Bouyguesa, francuskog dioničara u Bina Istri, sa Svjetskom bankom o zajmu od sto milijuna eura s rokom vraćanja od 15 godina, koji su tek počeli, biti uspješni.

'Bolna je istina da Ipsilon, nažalost, neće krenuti do kraja ove godine. Realno je očekivati nastavak radova u drugoj polovini 2013. godine', ocijenio je.


Govoreći o suši u Istarskoj županiji, Kajin je istaknuo kako je za dugoročno rješavanje tog problema nužno izgraditi nekoliko brana na pritocima uz Butonigu kako bi se ta akumulacija u slučaju potrebe dopunjavala vodom.

Osvnuo se i na prosvjede vlasnika autopraonica, uglavnom iz Pule i Buzeta, zbog ograničene potrošnje vode. 'Kako se radi o obrtnicima koji garantiraju cijelom imovinom za svoj obrt, trebalo bi im omogućiti barem rad dva do tri sata na dan', rekao je Kajin, dodajući da bi njih trebalo izjednačiti sa staklenicima koji dobivaju vodu dok je na snazi prvi stupanj ograničene potrošnje.