TUGA I NEPOVJERENJE U SABORU

Kajin: Za miloga Boga, kad ćete otići s vlasti?

06.10.2010 u 11:26

Bionic
Reading

U Saboru se raspravlja o Vladinu prijedlogu ustavnog zakona za provedbu Ustava RH. Njime se definiraju rokovi za promjenu zakona kako bi u primjenu ušle odredbe novog Ustava

Zakon je predstavio državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Damir Kontrec koji je objasnio kako su promjene Ustava iz lipnja podijeljene u dvije skupine: promjene koje proizlaze iz pregovora s EU i modalitete pristupanja EU te promjene koje su rezultat inicijative civinog društva i drugih institucija.

'Da bi se promjene Ustava počele primjenjivati, potrebno je donijeti nove cjelovite zakone ili uskladiti postojeće pa je propisano da će Sabor u roku od šest mjeseci od dana proglašenja promjene Ustava donijeti Ustavni zakon za provedbu Ustava', rekao je Kontrec. Neki su od tih zakona: Zakon o izboru zastupnika iz RH u Europski parlament, Zakon o pravu državljana drugih država EU u izborima za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave, Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU.

SDP-ovac Josip Leko rekao je da će njegova stranka podržati Zakon, ali ima primjedbu na tekst Zakona zbog čega podnose amandmane Saboru. 'Ovaj je zakon zakasnio skoro tri mjeseca, jer je smisao donošenja zakona, Ustavnog zakona o provedbi Ustava osiguravanje prvne sigurnosti i vladavine prava, a ne političke arbitrarnosti koja bi mogla biti ako se zakonom ne bi precizirale odredbe koje treba razraditi. Što to znači? To znači da svi propisi u RH moraju biti u skladu s Ustavom, a svi propisi ne smiju biti u suprotonosti sa zakonom.'

IDS-ovac Damir Kajin rekao je da bi bio puno sretniji da je Zakon obrazložio Vladimir Šeks: 'Možda nitko osim Šeksa ni ne zna što će se kriti iza pojedinih zakona...' Kajina su prekinule upadice iz HDZ-ovih redova, ali je nastavio: 'Čut ćete zašto. Da protiv ovog Ustavnog zakona treba biti protiv. Ne može vam se vjerovati gospodo...' - ponovno su Kajina prekinule upadice HDZ-ovih zastupnika. 'Mi samo znamo da je pred nama 20, 30 zakona, a ne znamo detalje koje će ti zakoni sadržavati', rekao je Kajin koji je tražio konkretnija obrazloženja zakona.

'Za miloga boga, pa valjda nećete toliko dugo biti na ovoj vlasti, jer što će nakon toga ostati od ove zemlje. Za dulje ćemo vidjeti... Ako ne ide drugačije, ja ne znam kako vas istjerati ča iz toga, ali valjda hoćemo nekako. Dobro...' - rekao je danas žestoki govornik Kajin.

Predsjednik Sabora Luka Bebić na kraju njegova izlaganja rekao je: 'Žalosti me ovo da nemamo povjerenja i tako. Još je to gore što je to nepovjerenje uzajamno pa onda to ide dalje.'

Saborski klubovi podržali su i vladin prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom, na temelju kojega će se Hrvatski fond za privatizaciju, središnji državni ured za imovinu i Agencija za pravni promet nekretnina ujediniti u Agenciju za upravljanje državnom imovinom, a državna imovina evidentirati kroz jedinstveni registar.

HDZ-ov Branko Bačić smatra da je strategiju Sabor trebao donositi na rok dulji od tri godine, a pozdravio je namjeru evidentiranja državne imovine, upozorivši da su pojedinci ili tvrtke uzurpirale velik dio državne imovine.

Saborski klubovi pozdravili su namjeru osnivanja registra državne imovine, no dio zastupnika zabrinut je jer država kasni s popisivanjem imovine, a predloženi zakon nije predvidio procjenu državne imovine.

'Punih 20 godina od osamostaljenja, Hrvatska još uvijek nema evidenciju svoje imovine. To je propust zakonodavca, ali i izvršnog tijela koje je moralo voditi brigu o tome', ocijenio je SDP-ov Slavko Linić i upozorio da država nema definiranu ni vrijednost poljoprivrednog zemljišta, šuma i prometnica.

Upozorio je da državna imovina stvara gubitke, a uzrok tome vidi u 'šumi propisa' koja je korisnike imovine dovela u međusobne sukobe, koji su rezultirali nedonošenjem nužnih odluka.