'IDS SE POGUBIO'

Kajin pobroji sve istarske probleme

05.03.2014 u 16:45

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin poručio je danas kako se IDS pogubio obzirom da su do jučer tražili preseljenje sjedišta Istarske županije iz Pazina u Pulu, a sada od toga odustaju.

‘Svjesni su oni da bi se ne samo Skupština podijelila, nego bi se podijelila i Istra’, ustvrdio je Kajin na konferenciji za novinare.

Naglasivši kako je Pazin u zadnjih 20 godina izgubio 3500 radnih mjesta u industriji, Kajin je podsjetio da je 1991. godine taj grad imao jaču industriju nego što danas ima cijela Istra.

‘Zauzvrat Pazin nije dobio ništa, ali bi seljenjem sjedišta županije izgubio puno - status velikog grada, dok Pula ne bi dobila ništa jer ionako egzistira kao sjedište županije’, smatra Kajin.

Iz Istre, naglašava on, treba maknuti kriminal i narkomaniju, sustav se mora odmah racionalizirati i decentralizirati, ali i nadzirati, te prestati politizirati.

‘Nedavno je počišćen jedan policijski odjel u županijskoj policiji u Puli, a ja otvoreno tvrdim da je još jedna policijska postaja na zapadnoj obali Istre zrela za čistku’, kaže Kajin.

Istra stagnira, treba braniti identitet kroz regionalni suverenitet i osloboditi medije u Istri od političke stege jer ovako nije bilo ni '48. u Jugoslaviji', tvrdi Kajin.

Istrom se, ističe, vlada putem zaposlenika u lokalnoj samoupravi i komunalnim poduzećima.

‘Tamo radi 5500 ljudi, putem općinskih, gradskih, županijskih i komunalnih proračuna, što je 3 milijarde kuna na godišnjoj razini, onda uz pomoć HDZ-a, te preko PR agencija i medija’, kaže Kajin i dodaje kako da gotovo i nema načelnika koji danas ne prodaje nekretnine.

Kupio ih je, kaže, prije 10 godina za 10 ili 20 tisuća eura ili maraka na rok otplate od 20 godina s dva posto kamata, a danas se te nekretnine prodaju za milijun, 1,5 milijuna ili 3,5 milijuna eura.

Kajin najavio je da će podržati Dinka Cvitana za glavnog državnog odvjetnika, a za pokušaj spašavanja rovinjske Mirne putem radničkog dioničastva smatra da je ‘na klimavim nogama’, jer se radi o ‘potezu očajnika’ i ‘skliskom terenu’.