akutna pojava

Kaić pojasnio što se dosad zna o neobičnim slučajevima hepatitisa: Imamo epidemiju, ali nismo još zabilježili nijedan slučaj novog soja

02.05.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Nakon što je kod 169 djece u 11 zemalja svijeta otkriven nepoznat zabrinjavajući soj akutnog hepatitisa (upale jetre) o ovim neobičnim slučajevima oglasio se i epidemiolog Bernard Kaić

Posljednjih tjedana u 169 djece u 11 zemalja svijeta otkriven je nepoznat i zabrinjavajući soj akutnog hepatitisa (upale jetre), a najmanje jedno dijete umrlo je od posljedica misteriozne bolesti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prvih pet slučajeva uočili su 31. ožujka u Škotskoj 'kliničari, shvativši da je riječ o nečemu neuobičajenom', rekla je Meera Chand, ravnateljica Odjela za kliničke i nove infekcije u britanskoj Zdravstvenoj sigurnosnoj agenciji. U oboljele djece nije evidentiran nijedan od pet dosad poznatih virusa hepatitisa - A, B, C, D i E, rekla je Chand u sklopu hitne prezentacije održane na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti.

U Zagrebu već dva mjeseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj oboljelih su srednjoškolci. Od početka ožujka dosad zabilježili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe.

Bolest je zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima. No epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva mjeseca, rekao je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda 'Dr. Andrija Štampar' u Zagrebu.

Uzrok nije poznat, a ovo stanje zove se akutni hepatitis, iako nije uzrokovan uobičajenim virusima hepatitisa. Još uvijek se ne zna što ga uzrokuje i na traženju uzroka se aktivno radi. Istraživači misle da bi u pitanju mogla biti infekcija, a možda i neki oblik trovanja. Zasad se ne može reći što je uzrok, a ne zna se ni na koji način se bolest prenosi', rekao je za N1 epidemiolog Kaić.

Ima li to veze s cijepljenjem?

Najvjerojatnije ne, jer su većina oboljelih mala djeca ispod deset godina, među kojima je praktički jako malo cijepljenih protiv covida. Iz izvještaja koje sam čuo do sada, inficirano je skoro 200 takve djece. Ne znam je li itko cijepljen protiv covida.

Postoji li neka poveznica kad govorimo o standardnim cjepivima protiv hepatitisa?

Ne, nitko ne govori ni o kakvoj poveznici. Kod svih njih se prvo gleda imaju li dokaz nekakve virusne infekcije. Naravno, nitko od njih nema hepatitis B, protiv kojeg se cijepi, nema ni hepatitis A. Sad, jesu li djeca cijepljena protiv hepatitisa B i ta djeca koja su oboljela, to se praktički ne gleda jer su sva ta djeca cijepljena protiv hepatitisa, kao i većina svih ostalih koji su zdravi.

'Za sada nema prijavljenih slučajeva u Hrvatskoj, ali smo obavijestili i kliničare o tome. Imali smo dojave za razmatranje kod dvije djevojke koje su bile malo starije. Dakle 17 godina su imale pa zapravo ne bi pripadale u tu definiciju, ali one na kraju imaju hepatitis A', rekao je Kaić.