TUGA ZA NESTALIM POMORCEM

'Kada se nije javio iz Pariza znala sam da je loše'

03.06.2009 u 10:27

Bionic
Reading

Dalia Marković, supruga hrvatskog pomorca nestalog u padu aviona Aira Francea, već je na prvu vijest o tragediji znala da je u tom avionu njezin suprug Zoran. Odmah je nazvala kompaniju preko koje je radio u Brazilu

RIJEKA - 'Nažalost, kao što i sami znate, on je bio na tom letu', rečeno joj je. Dalia je tako vrlo brzo shvatila da je ostala bez muža jer je i sama znala da je kartu za let Rio de Janeiro - Pariz imao rezerviranu još od 21. svibnja. Inače, Zoran je imao običaj redovito joj se javljati kad bi uzletio ili sletio na aerodrome. Toga se jutra nije javio iz Pariza i to je već u njoj probudilo crne slutnje kad je dobila informaciju o nestanku aviona, piše Jutarnji list.

'Ne želim s novinarima razgovarati. Već sam to svima rekla. Ogorčena sam na vas', izjavila je Dalia jučer u obiteljskoj kući u mjestu Kostelj u društvu rodbine i poznanika. Novinarima je poručeno kako je objava informacije da je Zoran zakasnio na svoj let, što nije točno, izazvala dodatni šok obitelji.

Kuća obitelji Marković

Njezina majka Nada inače živi sa suprugom u stanu u centru Crikvenice. Nije željela ništa komentirati. 'Razumijem je vas, ali morate i vi mene. Teško nam je i molimo da nas ostavite na miru', izjavila je utučena Nada. Također, za razgovor nije bila raspoložena ni Zoranova majka koja živi u Kraljevici.

Među mještanima maloga mjesta Kostelj kod Grižana u crikveničkom zaleđu i susjedima još u nedjelju navečer munjevitom se brzinom proširila informacija da je u avionskoj nesreći nastradao pomorac iz njihova mjesta, a onda su doznali da se radi o Zoranu Markoviću. Svima je jako žao, iako ga nisu najbolje poznavali i družili se s njim. Suosjećaju s obitelji, suprugom i dvjema kćekama.

'On je pomorac pa ga nismo često viđali. Ma jako dobar dečko. Danas svi žive svoj život i ne družimo se previše', rekao je prvi susjed Markovićevih, kao i većina mještana.

Talijanska kompanija Finarge Armamento na čijim je remorkerima kao upravitelj stroja plovio Zoran Marković, još uvijek čeka od Air Francea popis imena putnika na kobnom letu i do tada ne žele davati bilo kakve izjave.

Novinari Jutarnjeg neslužbeno doznaju da je na istom letu bio i Markovićev kolega, Filipinac, a obojica su odradila dvomjesečni ugovor u Brazilu. U Brazilu se nalazi i direktor talijanske kompanije koji je također duboko potresen i šokiran tragedijom svojih zaposlenik i suosjeća s njihovim obiteljima.

Markoviću je to inače bio prvi ugovor za talijansku kompaniju, a 'kruh sa sedam kora' zarađivao je posljednjih 15 godina. Kratko vrijeme radio je u brodogradilištu u Kraljevici gdje mu živi majka.