istramet.HR

Kada dolazi nevrijeme, drugi se sklanjaju, a on mu ide ususret: Upoznajte istarskog lovca na oluje

Petar Radovan
Petar Radovan Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album
On je lovac na oluje i zaljubljenik u meteorologiju, zbog čijeg entuzijazma javnost gotovo iz prve ruke doznaje sve o ekstremnim vremenskim pojavama u Istri, ali i šire. Petar Radovan, koji stoji iza portala istramet.hr, za tportal je opisao kako prikuplja meteorološke podatke i lovi oluje po Istri, kao i svoj bliski susret s munjom

'Povijesna tuča', koja je pala na području Plomina zabijelivši taj kraj kao da je zima, ne bi bila tako dobro dokumentirana fotografijama i videozapisima da nije bilo lokalaca koji su iste sekunde atraktivne prizore poslali u javnost preko portala istramet.hr.

Na toj adresi stanovnici Istre i turisti mogu u svakom trenutku doznati kolika je temperatura zraka, kakav je vjetar i pada li kiša na više od 30 lokacija diljem poluotoka. Sve to zahvaljujući meteorolozima amaterima koji svaki iz svojeg razloga ima kućnu meteorološku postaju u dvorištu, a koja svakih pet minuta šalje aktualne podatke na server portala. Neki to rade jer se bave poljoprivredom, a oni drugi, među kojima je i Petar Radovan, jer su od djetinjstva fascinirani ekstremnim vremenskim pojavama.

Nerijetko i sam lovi oluju u krugu od 20 kilometara. Za one koje ne ulovi sam i ne snimi fascinantne prizore, tu je cijela vojska onih koji su spremni odmah mobitelom uloviti tuču, vjetar, cunami ili pijavicu te poslati na portal i na društvene mreže.

Prije koju godinu je ganjajući oluju kod Červara imao bliski susret s munjom koja je udarila nekoliko metara od njega.

'Lovili smo tu oluju, a novi olujni centar je nastao iznad naših glava. Najopasnije je stajati na plaži kada grmi', prisjeća se i upozorava. Posljedica, srećom, nije bilo, osim zujanja u ušima.

Bliski susret s munjom Autor: istramet.hr

Pitamo ga koje su mu situacije najviše ostale u sjećanju. 'Bilo je puno ekstremnih situacija: lanjskog lipnja je u središnjoj Istri u samo nekoliko sati znalo pasti po sto milimetara kiše po četvornom metru. Neki izvori koji su godinama bili suhi su se 'probudili'. Prije nekoliko tjedana u Puli smo imali meteorološki cunami, no to je češća pojava na otocima. Inače ima puno pijavica, 50-60 na godinu, a ove godine su izostale, no zato imamo tuču', nabraja.

  • +6
Plomin se zabijelio usred ljeta Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

A upravo je ta plominska tuča zbog svoje nevjerojatne siline proteklog tjedna zaintrigirala javnost. 'To je bio pravi superćelijski sustav, što se rijetko viđa, i to ovako snažno. U centru sustava, dva metra iznad zemlje, temperatura zraka pala je na 6,5 °C. Nekoliko kilometara dalje u isto je vrijeme bilo 26, 27 °C', prisjeća se Radovan.

Zaljubljenici u meteorologiju

Portal je pokrenuo 2008., a ranije je pisao blog o vremenu. 'Udruga smo građana, a ja sam predsjednik i obavljam većinu posla, ali imamo članove koji su vlasnici opreme što nam šalje podatke', objašnjava za tportal.

'To su zaljubljenici u meteorologiju raznih struka - ja sam agronom, imamo nekoliko studenata, a većina članova je visokoobrazovana i u struci vezanoj za vrijeme, poput onih koji imaju poljoprivrednu proizvodnju', dodaje.

Takvih je na području Istre 30-ak. Svi oni u svojim dvorištima i na njivama imaju amaterske meteorološke stanice koje svakih pet minuta šalju podatke na server portala te se oni automatski osvježavaju. Takvu stanicu svatko može kupiti online. Cijene im se kreću od oko pet tisuća kuna za mjerne stanice koje se spajaju na kućnu struju i internet pa do višestruko većih iznosa za autonomne postaje koje se stavljaju na njive i koje imaju solarnu ploču.

'Moj posao je nadziranje te pisanje tekstova i prikupljanje podataka. To je velik sustav i mora ga netko administrirati', kaže nam Radovan i dodaje da se financiraju putem projekata za udruge ili se javljaju na natječaje u sklopu poljoprivrednog odjela Istarske županije kada žele nabaviti novu mjernu postaju.

Radovan priznaje da je toliko posla da bi trebali imati zaposleno nekoliko osoba. No dok se to ne realizira, s obzirom da danas svi mogu mobitelima slikati i snimati, njegovi su suradnici svi oni koji se zateknu u neposrednoj blizini oluje ili pijavice.

Za kraj ga pitamo je li vrijeme danas ekstremnije ili je porasla fascinacija prirodnim pojavama. 'I jedno i drugo', kaže. 'Stvarno su ekstremne pojave u porastu, sve je više tuče, jakih vjetrova, vrijeme je puno nepredvidljivije pa su i ljudi više fascinirani njime', zaključuje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal