DRŽAVNI LUKSUZ

Kad Kosor kaže štednja, ministri kažu troši

Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Carina na informatiku troši 7,5 milijuna kuna, Ministarstvo zdravstva kupuje dva vozila vrijedna 280 tisuća kuna, nakon što je istekao leasing. HAC kupuje nove uredske stolice. Ministarstvo vanjskih poslova kupuje sokove za 225 tisuća kuna, MUP neodgodivom drži nabavku ronilačke opreme, HNB oprema urede 1,5 milijuna kuna i zapošljava stolare

Slobodna Dalmacija istražila je kako državne institucije reagiraju na propagandne pozive premijerke Jadranke Kosor na štednju i došla do zaključka da premijerku nitko ne sluša – čak ni Ured za opće poslove Sabora i Vlade. Taj je Ured objavio poziv za dobavljače kave. Alkohola, bezalkoholnih pića i hrane da se jave sa svojim ponudama za opskrbu Vlade i Sabora u sljedeće četiri godine! Tako su demantirali najavu premijerke Kosor da će se gostima u Banskim dvorima umjesto kave, radi mjera štednje, uskoro nuditi čaša vode.

Sudeći prema sadržajima tekućih oglasa državnih tijela za narudžbu roba, usluga i radova, mjere štednje u državnoj i lokalnoj administraciji – o kojima svakodnevno zbori premijerka, neće se ispoštovati ni kada je u pitanju nabava automobila, uredskog namještaja i materijala.

Slobodna podsjeća da je Kosor od početka mandata bila naročito odrješita oko zabrane povećanja voznog parka, ali Ministarstvo zdravstva svejedno je 9. srpnja objavilo da kupuje dva automobila od 280 tisuća kuna, nakon što im je istekao leasing.

Investicijski zamah

U istu vrstu investicija, na lokalnoj razini, krenuli su Koprivničko-križevačka županija, izdvojivši 87 tisuća, te Županijska uprava za ceste Ličko-senjske županije koja će nabaviti čak dva nova automobila ukupne vrijednosti 159 tisuća kuna. Istarska općina Funtana cijeni, pak, da joj treba novi automobil vrijedan 200 tisuća kuna.

S druge strane, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da zbog najnovijih mjera odustaje od nabave više vozila.

Kad je u pitanju novi uredski namještaj, za to se, među ostalima, odlučila HNB, pripremivši za tu investiciju čak milijun i pol kuna. Usto, HNB traži stolare za radove nepoznate vrijednosti. Uredske stolice naručuje i HAC, bez objave koliko bi iznosila ta investicija. Među javnim poduzećima, investicijskim zamahom u drugoj polovici srpnja, nakon vladine objave rigoroznih mjera štednje, izdvaja se i Hrvatska pošta koja je sklopila poslove za edukaciju svojih zaposlenika u ukupnoj vrijednosti od tri milijuna kuna. Od tog iznosa, 670 tisuća kuna odnosi se na pripremu radnika za poslovnu suradnju HP-a s još jednim državnim poduzećem, Croatia osiguranjem

Da još nije sazrelo vrijeme za odgađanje nekih financijski zahtjevnijih investicija za 'bolju budućnost', svjedoče i odluke državnih tijela da naruče 7,5 milijuna kuna vrijedna projekt unapređenja informatičkog sustava Carine te inspekciju čak 3.000 kuća obnovljenih na ratom stradali područjima. Poseban je slučaj ZG holding, najveće komunalno poduzeće u zemlji, čijih je narudžbi krcat oglasnik javne nabave

Holding naručuje doslovce sve vrste roba, usluga i radova, ne ostavljajući dojam o bilo kakvoj štednji. Bizarnošću se izdvaja narudžba videonadzora za zgrade mjesne samouprave u četvrti Peščenica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!