KOSOR KRITIZIRA MILANOVIĆA

'Kad je HEP od mene tražio poskupljenje, ja sam odbila'

27.04.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor ocijenila je nakon saborske sjednice kako su Vladine odluke o poskupljenjima struje i plina 'napad na svakog građanina Hrvatske i izigravanje onoga što je vladajuća koalicija obećavala', upozoravajući kako razloga za 'drastična poskupljenja nije bilo'

Jadranka Kosor je konstatirala kako su današnja poskupljenja 'udar na građane, osobito na najsiromašnije' te podsjetila kako su i povećanjem PDV-a od dva posto, koji je generirao rast cijena, vladajući već udarili i na gospodarstvo.

Odbacila je i tvrdnje, koje je navodno čula od visokih predstavnika Vlade u jednoj radijskoj emisiji, kako je poskupljenje struje nužno kako bi se saniralo jedno javno poduzeće kao što je HEP. Podsjetila je i kako ju je prilikom preuzimanja premijerske dužnosti prije tri godine dočekao zahtjev za poskupljenjem struje od 25 posto, ali je ona to odbila učiniti

'Neistina je da je poskupljenje bilo nužno da se pomogne HEP-u, jer je krajem 2009. ta tvrtka dugovala 1,8 milijardu kuna. Već iduće, a i prošle godine nije dugovao ništa, nego su završili sa 100 milijuna kuna dobiti. U godinama krize i recesije prošli smo bez povećanja cijene struje za jednu lipu', ustvrdila je Kosor.

Rekla je i kako to 'nije bio populizam, niti kupovanje glasova birača, nego razumijevanje prilika u kojima građani žive'. 'Da je bilo tako, svakako bismo pobijedili', kazala je Kosor.

Smatra i kako će poskupljenja struje i plina dovesti do drugih poskupljenja, posebice hrane, podsjetivši kako od 'Vladinih obećanja da ćemo živjeti bolje - nema ništa'.

Upitala je, komentirajući usvajanje Zakona o javnom okupljanju, što će biti sa svim onim građanima koji prelaze brojku od 1.500 ljudi koliko ih može doći na Markov trg, jer smatra da će svatko od 4,5 milijuna građana Hrvatske uskoro početi podnositi zahtjeve za prosvjedom ispred zgrada izvršne i zakonodavne vlasti zbog odluka koje su donijeli i posljedica koje one nose.

Popijač: Argument da plaćamo jeftiniju struju od EU neuvjerljiv

Saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač upozorio je kako nije posve jasno koliko će najavljena poskupljenja iznositi, odnosno koliko će veće račune dobiti kućanstva i gospodarski subjekti. 'Svatko će na svojem računu vidjeti nakon prvog obračuna koliko poskupljenje iznosi', najavio je Popijač.

Nezadovoljan je i izostankom 'kvalitetnog obrazloženja' zašto je do poskupljenja došlo te nejasnom ulogom Vlade u tom procesu. 'Govoriti da je argument za poskupljenje činjenica da plaćamo jeftiniju električnu energiju od zemalja EU, ne znam koga to može uvjeriti da je doista to bilo i potrebno', ukazuje Đuro Popijač, procjenjujući kako će računi za struju biti viši za 20 posto.

Premijer Milanović je u brojnim prilikama govorio odlučno 'ne'. Posljednji primjer bio nepoštivanje zakona zemlje u koju ide. Namjeravao je i ne otići u SAD zato što nije želio ispunjavati formulare kao i drugi građani. Odlučno je rekao 'ne' i Europskoj komisiji kad su ga upozoravali da krši ono što je ispregovarano, pa je ostao odlučan da Čačić i Linić kontroliraju kompaniju INA. Kad je odlučno trebao reći 'ne' poskupljenju struje i plina, nigdje ga nema i kaže 'da'', upozorila je Kosor.

Po njezinom mišljenju 'političkim imenovanjima ide se korak unatrag što ukazuje na lošu praksu odustajanja od provedbe natječaja'. Sustav koji je usvojila Vlada u njezinom mandatu smatra kako je samo 'trebalo dorađivati'.

'Korak po korak se dovodi u pitanje ono što smo ispregovarali s EU. Lako je danas Milanoviću i ostalima reći kako će braniti nacionalne interese tako što neće slijepo slušati nešto što se govori iz Bruxellesa kad je potpisan pristupni ugovor. Zaštita nacionalnih interesa jest to da Hrvatska postane članica EU, a ono što se danas radi vodi ka tome da se 1. srpnja 2013. zaista ugrozi', zaključila je Jadranka Kosor.