UVIJEK TAJ TAJMING

Kad budete opet hapsili političare, pitajte ih kad im odgovara

19.11.2014 u 06:55

Bionic
Reading

'Zašto baš sad?' - vječno je pitanje o kojem razglabaju hrvatski političari, ako ne 'od stoljeća sedmog', onda sigurno posljednjih 15 godina, kada im hapse ili istražuju stranačke kolege zbog sumnje na korupciju

Prilikom gotovo svake koordinirane akcije pravosuđa i policije usmjerene protiv korupcije pripadnika političke elite, stranačkim kolegama inkriminiranog draži je razgovor o trenutku u vremenu, nego o meritumu stvari. Navedimo samo neke aktualne primjere ne zadirući daleko u prošlost.

Otvaranje istrage Božidara Kalmete, aktualnog zadarskog gradonačelnika i potpredsjednika HDZ-a, u njegovoj stranci nisu željeli naširoko komentirati, već ih je zabrinulo zašto do toga dolazi baš sada.

'Koliko znam, u USKOK-ovom rješenju nema ništa novo u odnosu na ono što je u medijima objavljivano u posljednjih pet do šest godina. Ono što brine HDZ jest trenutak u kojem je doneseno to rješenje o provođenju istrage nad Kalmetom i možebitna zlouporaba DORH-a u predizborne svrhe', poručio je javnosti na konferenciji za novinare održanoj neposredno nakon što je vijest objavljena glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

Nije se samo kod Kalmete HDZ propitivao 'tajming'. Prilikom uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zapitao se zašto se uhićenje odigralo baš tada, indirektno optuživši pravosudni aparat da nije neovisan nego da radi po političkom diktatu.

'Međutim, meni je naprosto čudno da se to događa upravo u ovo vrijeme, upravo u ovim terminima i mogu se složiti s onima koji kažu da se proizvodnjom događaja ovih dana u Hrvatskoj zamagljuju neka bitna pitanja', izjavio je Karamarko neposredno nakon uhićenja zagrebačkog gradonačelnika.

I da budemo načisto - nisu HDZ-ovci jedini. Propitivanje aktualnog trenutka zašto se nešto dogodilo glavno je opravdanje političara kada im se 'institucije pravne države', kojih su im inače puna usta, neočekivano nađu na njihovom ili kućnom pragu njihovih stranačkih kolega.

Tako je i premijer Zoran Milanović gotovo uskladio tajming s Brkićem koristeći se istim opravdanjem. I dok je glavni tajnik HDZ-a propitivao trenutak istrage protiv Kalmete, Milanović je, gotovo istovremeno, posumnjao u tajming bivšeg ravnatelja policije Olivera Grbića koji je optužio predsjednika Ivu Josipovića i tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da su stopirali istragu protiv Nine Pavića oko Kamenskog.

'Malo je zanimljiv tajming, i to jednog bivšeg policajca. Naime, moja Vlada s policajcima radi na profesionalan i distanciran način i nikoga ne uvlačimo u politiku i ne želimo i tako funkcioniram sa svim službama, jer polazim od toga da su to ljudi koji svoj posao moraju nastaviti i kad se promijeni vlast, a ovo je zanimljiva jedna 'izjavica' i volio bih vidjeti dokaze. Interesantno je da bivši profesionalni policajac optužuje predsjednika Republike i bivšeg glavnog državnog odvjetnika za kriminal tri godine nakon što je smijenjen', dao nam je da se zamislimo Milanović.

Ovo su samo recentni primjeri, a moglo bi se nabrajati unedogled.

Poručujemo institucijama: kad idući put budu hapsile političare, neka prethodno nazovu i pitaju kad bi im odgovaralo. U pitanju je elementarna pristojnost.