NEMA MIRA

Južni Sudan će povući policajce iz sporne regije

29.04.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Južni Sudan je poručio u pismu Ujedinjenim narodima da će povući sve svoje policijske snage iz sporne regije Abjei, a sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir je proglasio izvanredno stanje na nekim područjima koja graniče s Južnim Sudanom

U pismu južnosudanske misije pri UN-u navodi se da je zemlja spremna za 'trenutačan prekid svih neprijateljstava' nakon što je Afrička unija naredila dvjema stranama da zaustave sukobe. Južni Sudan se već više od tri tjedna sukobljava sa svojim sjevernim susjedom Sudanom u pograničnom području.

Južni Sudan se od ostalog dijela Sudana odvojio uz Baširov 'blagoslov' u srpnju prošle godine i u skladu s točkama mirovnog sporazuma iz 2005. No od tada je nasilje eskaliralo, teritorijalne razmirice su postale učestale, a pojačan je i etnički animozitet, kao i svađe oko naftnih polja.

Odluka o povlačenju iz Abjeia donesena je na sjednici vlade kojom je predsjedao južnosudanski predsjednik Salva Kiir u subotu.

Obje zemlje polažu pravo na Abjei, granično područje s plodnim pašnjacima. Na tom se području nalazi 3.800 pripadnika mirovnih snaga UN-a, uglavnom etiopskih vojnika, nakon što je Vijeće sigurnosti odobrilo njihovo razmještanje u lipnju prošle godine.

Sudanski predsjednik al-Bašir proglasio je izvanredno stanje na nekim područjima koja graniče s Južnim Sudanom, objavljeno je u nedjelju na interentskoj stranici državnih medija.

Sudanski medijski centar navodi da Baširova odluka pokriva neka područja pokrajina Južnog Kordofana, Bijelog Nila i Sinara. Ne navode se nikakvi drugi detalji.