ODLUČENO REFERENDUMOM

Južna Osetija mijenja ime u Alanija

10.04.2017 u 12:06

Bionic
Reading

Građani Južne Osetije ovog vikenda su na referendumu izglasali promjenu naziva države u Alanija, pokazali su preliminarni podaci koje je objavila tamošnja organizacija Akademija socijalne analize. Usporedno s referendumom održani su predsjednički izbori, a kako nitko od pet kandidata nije osvojio većinu, održat će se drugi krug

Kako javlja ruska agencija RIA Novosti, promjenu naziva države ne referendumu je podržalo 81,5 posto birača.

Paralelno s referendumom u Južnoj Osetiji održani su predsjednički izbori, a prema prvim podacima, aktualni predsjednik Leonid Tibilov prikupio je 45,8 posto glasova, dok je njegov protivnik Anatolij Bibilov dobio 36,9 posto, što znači da će biti održan i drugi krug izbora.

Prvi krug predsjedničkih izbora i referendum za promjenu imena države protekli su mirno te nisu zabilježene nikakve nepravilnosti, kazao je predstavnik ruske Državne dume Nikolaj Govorin koji je u glavnom gradu Južne Osetije Činvaliju u promatračkoj misiji.

'Na izbornim mjestima koja smo posjetili glasanje je proteklo mirno i organizirano. Na biračkim mjestima bili su prisutni predstavnici svih predsjedničkih kandidata', priopćio je Govorin.

Ukupno je na glasanje izašlo 32.736 birača.

Alanija je, valja napomenuti, bila srednjovjekovna država na Kavkazu. Nastala je u 8. stoljeću, a postojala je do mongolske invazije u 13. stoljeću.

Prijestolnica Alanije bio je grad Magas.

Oseti, kao potomci Alana, steći će ponovno oblik političke samouprave tek u vrijeme Sovjetskog Saveza u 20. stoljeću, kada će dobiti dva autonomna teritorija, Sjevernu i Južnu Osetiju.