južna osetija

Odmetnuta gruzijska regija raspravlja o pridruživanju Ruskoj Federaciji

17.03.2024 u 12:47

Bionic
Reading

Južna Osetija, pokrajina koja se odmetnula od Gruzije i naziva se nezavisnom državom, s moskovskim dužnosnicima raspravlja o mogućnosti da postane dio Ruske Federacije, citirala je ruska agencija RIA čelnika južnoosetijskog parlamenta u nedjelju

Rusija je priznala Južnu Osetiju i drugu odmetnutu pokrajinu Abhaziju kao nezavisne države 2008. nakon što su ruske snage odbile gruzijski pokušaj da ponovno zauzme Južnu Osetiju u petodnevnom ratu iste godine. Venezuela, Nikaragva, Nauru i Sirija također su priznali njihovu neovisnost.

No, zapad je Rusiju optužio da je praktički anektirala dvije regije koje čine petinu teritorija Gruzije, a Tbilisi ih želi natrag.

'Raspravljamo o svim tim pitanjima u bliskoj koordinaciji s Rusijom, uzimajući u obzir naše bilateralne odnose i sporazume', citirala je RIA Alana Alborova, predsjednika parlamenta Južne Osetije, koji je odgovarao na pitanje o mogućnosti održavanja referenduma o pridruživanju Rusiji.

'Kada zajedno s Ruskom Federacijom dođemo do te ideje (o pridruživanju Ruskoj Federaciji), to ćemo učiniti', kazao je Alborov.

  • +3
Putinovo obraćanje naciji Izvor: Profimedia / Autor: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Južnoosetijski vođa Alan Gagloev, kojeg podupire Moskva, prošle je godine izrazio nadu da će pokrajina službeno biti inkorporirana u Rusiju, rekla je RIA.

Južna Osetija se odmetnula od gruzijske vlasti u ratu 1991. i 1992. godine, u kojemu je poginulo nekoliko tisuća ljudi, a održava bliske veze sa susjednom ruskom pokrajinom Sjevernom Osetijom.

Većina stanovnika Južne Osetije je etnički različita od Gruzijaca i govori vlastitim jezikom srodnim perzijskom jeziku.

Gotovo cijelo stanovništvo je prihvatilo ruske putovnice. Koriste ruski rubalj kao svoju valutu, a gospodarstvo ovisi o Rusiji.