novi vrh prvog vala

Južna Koreja zatvara parkove i muzeje i najavljuje još oštrije mjere: 'Sljedeća dva tjedna bit će ključna'

29.05.2020 u 10:15

Bionic
Reading

Korejski ministar zdravstva upozorio je da će vlasti morati uvesti i razne druge mjere ako će se u zemlji u sljedeća dva tjedna dnevno bilježiti više od 50 novih slučajeva Covida-19

Južna Koreja zatvara parkove i muzeje te upozorava na veća ograničenja nakon što je posljednjih dana zabilježen najveći skok u broju novooboljelih u posljednja 53 dana.

Južna Koreja zatvara sve svoje parkove, muzeje i umjetničke galerije diljem Seula, a vlasti upozoravaju kako će možda morati ponovo primijeniti veća ograničenja. Razlog: najveći dnevni skok novih slučajeva koronavirusa u skoro dva mjeseca.

U zemlji koja se postupno ponovno otvara još od 6. svibnja četvrtak je zabilježeno 79 novih slučajeva zaraze; najviše u jednom danu još od 5. travnja kad je evidentiran 81 oboljeli. U petak je ta brojka malo pala, no i dalje je visoka za tamošnje standarde: 59 novih slučajeva.

Ministar zdravstva Park Neung-hoo zbog toga je najavio mjere koje počinju danas i trajat će sljedeće dva tjedna. Također je upozorio da će vlasti uvesti i razne druge mjere ako će se u zemlji u sljedeća dva tjedna dnevno bilježiti više od 50 novih slučajeva Covida-19.

'Sljedeća dva tjedna ključna su za sprečavanje širenja zaraze u metropolitanskom području Seula', rekao je Park. 'Ako ne uspijemo, morat ćemo vratiti vjere održavanja distance između ljudi.'

Park je pozvao kompanije da ponovno uvedu mjere poput rada u smjeni i manjim grupama, kao i rad od kuće, a građani su pozvani da održavaju razmak i izbjegavaju napučena mjesta i ne stvaraju gužve u trgovinama.

Većina novih slučajeva proširila se lokalno i nije uvezena iz inozemstva, a na udaru se najviše našlo šire područje glavnog korejskog grada. Mnogi slučajevi zabilježeni su među djelatnicima i posjetiteljima velikih logističkih skladišta zapadno od glavnog grada, a očekuje se daljnji rast broj zaraženih među onima koji su poslani u samoizolaciju.