popravljanje narušenih odnosa

Južna Koreja razmatra prekidanje vježbi sa SAD-om za vrijeme Olimpijskih igara

23.11.2017 u 09:50

Bionic
Reading

Južna Koreja razmišlja o otkazivanju redovitih vojnih vježbi s američkim snagama sljedeće godine kako bi smanjila opasnost od agresivne reakcije Sjeverne Koreje tijekom Zimskih olimpijskih igara na Jugu, izvijestila je u četvrtak novinska agencija Yonhap

Sjeverna Koreja osuđuje redovne vojne vježbe između Južne Koreje i snaga Sjedinjenih Država kao pripreme za napad na nju i povremeno je provodila pokuse s projektilima ili poduzimala druge agresivne akcije kao odgovor.

Zimska olimpijada održat će se u Južnoj Koreji od 9. do 25. veljače, a Paraolimpijada 8-18 ožujka.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap je, navodeći neimenovanog dužnosnika južnokorejskog predsjedništva, rekla kako se mogućnost otkazivanja vježbi razmatra 'već vrlo dugo'.

Predsjednički ured Plava kuća je rekao u priopćenju kako nikakva odluka o vježbama nije donesena. Dužnosnici u ministarstvu obrane nisu željeli komentirati.

Južnokorejska i američka vojska obično održavaju vojne vježbe u ožujku i travnju nazvane Ključna odlučnost i Mladi orao u kojima sudjeluje oko 17.000 američkih vojnika i preko 300.000 Južnokorejaca.

  • +15
Sjeverna Koreja Izvor: Reuters / Autor: DAMIR SAGOLJ

Južna Koreja se nada kako bi sudjelovanje Sjeverne Koreje na igrama moglo pomoći popraviti njihove narušene odnose.

Napetosti na Korejskom poluotoku su ojačale u protekloj godini jer Sjeverna Koreja razvija svoje nuklearno oružje i projektile prkoseći međunarodnoj osudi i sankcijama UN-a.

Mada Sjeverna Koreja nije izvela nijedan pokus tijekom protekla dva mjeseca, ona opetovano obećava da se neće odreći svojega oružja za koje tvrdi da joj treba kako bi se zaštitila od američke agresije.