otkriven novi soj virusa

Južna Afrika prešla brojku od milijun slučajeva zaraze koronavirusom

27.12.2020 u 22:05

Bionic
Reading

Ukupan broj slučajeva zaraze novim koronavirusom u nedjelju je u Južnoj Africi prešla milijun, samo nekoliko dana nakon što je otkriven novi soj virusa, izvijestilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva.

Prag od milijun zaraženih ta je zemlja prešla u samo devet dana otkako je brojka zaraženih bila na 900 tisuća. Prethodno je početkom prosinca u toj najgore pandemijom pogođenoj afričkoj zemlji broj zaraženih covidom-19 bio jena 800 tisuća a potom je u svega dva tjedna došao na 900 tisuća.

Nekoliko bolnica i centara izvijestilo je kako su odjeli prepuni pacijenata, a zdravstveni radnici otkazuju godišnje odmore kako bi se dodatno mobiliziralo osoblje i riješio ogroman priljev bolesnika.

Mediclinic International Plc, jedna od tri najbolje mreže privatnih bolnica u zemlji, u nedjelju je izvijestila kako je porast slučajeva opteretio zdravstvene resurse - osoblje, opremu i kapacitet za teško oboljele pacijente.

"Broj pacijenata koji traže pomoć u našim bolnicama premašio je brojke zabilježene na vrhuncu prvog vala pa naše jedinice intenzivnog liječenja i odjeli za pojačanu njegu djeluju punim kapacitetom", izvijestili su, referirajući se na provinciju Western Cape.

Novu varijantu virusa, pod nazivom 501.V2, otkrila je mreža znanstvenika koja je genetiku koronavirusa pratila diljem Južne Afrike. Znanstvenici tvrde kako je nova varijanta izraženija na jugu i jugoistoku zemlje te kako dominira u uzorcima uzorkovanima u listopadu.

Vijeće za koronavirus, najviše vladino tijelo koje upravlja odgovorom na pandemiju, na sastanku u nedjelju odlučilo je uvesti dodatna ograničenja i stroža pravila u javnom kretanju, javio je lokalni medij News24.

"Danas smo prešli milijun slučajeva covida-19 u Južnoj Africi, s ukupno prijavljenih 1.004.413 slučajeva", priopćilo je južnoafričko ministarstvo u nedjelju poslijepodne.

Ukupno je u toj zemlji uslijed zaraze covidom-19 preminula 26.735 ljudi.

Najveći zabilježen dnevni broj novih slučajeva bio je 25. prosinca kada je evidentirano 14.796 novozaraženih čime je oboren rekord iz srpnja kada je broj novih slučajeva u jednom danu prvi puta dostigao 14 tisuća.

Otkako je otkriven novi soj virusa, nekoliko je zemalja otkazalo letove prema Južnoj Africi što predstavlja dodatan udarac za ionako pogođene sektore prometa i turizma.