vakula prognozira

Južina i toplo vrijeme: 'Ovaj vikend bit će kao rijetko koji u znanoj povijesti mjerenja'

18.12.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Onima koji teško podnose ovo neuobičajeno vrijeme vjerojatno će dodatne nevolje prouzročiti i ponovni pad tlaka od četvrtka do vikenda

Južina i iznadprosječna toplina nastavljuju se do vikenda, pa će ovaj tjedan biti kao rijetko koji u znanoj povijesti mjerenja ovog dijela prosinca, pri čemu će i dalje u većini Hrvatske već najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra biti viša od prosječne najviše poslijepodnevne, kaže Zoran Vakula za HRT.

Srećom za mnoge, vrlo vjerojatno se neće nadmašiti dosadašnji prosinački rekordi, primjerice u Sisku 23,7 °C, Zagrebu 22,5 °C, Osijeku 21,3 °C, Rijeci 20,4 °C i Splitu 18,6 °C, ali nam je - i bit će - u mnogim mjestima toplo kao rijetko kada ovako kasno u godini. A i srednja tjedna temperatura zraka u većini će krajeva biti oko rekordne za ovo doba godine.

  • +7
Zbog južine na ulicama Zagreba usred Adventa zavladali kratki rukavi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Onima koji teško podnose ovo neuobičajeno vrijeme vjerojatno će dodatne nevolje prouzročiti i ponovni pad tlaka od četvrtka do vikenda, te dolazak još vlažnijeg zraka s kojim kiše u nastavku tjedna neće biti samo na Jadranu i područjima uz njega, nego i u sjevernijim krajevima.

U sljedećem tjednu vrijeme će biti primjerenije za kraj godine - temperatura će gotovo sigurno biti niža, na kopnu uz vrlo vjerojatne povremene mjestimične jutarnje 'minuse', a u gorju se pojavljuje i mogućnost poneke pahulje. Barem malo mnogima željenog zimskog ugođaja.