LIBERAL NA VLASTI

Justin Trudeau prisegnuo za premijera Kanade

04.11.2015 u 20:51

Bionic
Reading

Stotine Kanađana došle su u srijedu u Ottawu u službenu rezidenciju guvernera nazočiti prisezi i pozdraviti novog premijera Justina Trudeau i njegovu liberalnu vladu

Trideset i jednu godinu nakon završetka mandata njegova oca Pierrea, Trudeau je prisegnuo na svečanosti punoj jakih simbola, prekinuvši tradiciju dosadašnje konzervativne vlade. Za razliku od prethodnika Stephena Harpera, koji se 'skrivao' od javnosti i medija, novi premijer je stupio na dužnost nakon susreta s masom okupljenih u parku Rideau Hall.

'Upravo na vrijeme, Justin (Just in Time, Justin)', pisalo je na transparentu umirovljenika Roberta Boisverta koji je objasnio da je nakon 10 godina konzervativaca na vlasti, promjena vlade veliki doživljaj.

Trudeau je obećavao otvoreniju vladu bližu ljudima i pozvao stanovnike da nazoče polaganju prisege. Uz zvukove gajdi i pratnji supruge Sophie i 30 ministara Trudeau se pridružio guverneru Davidu Johsntonu.

Predstavnik kraljice Elizabete II., šef države Johnston je ranije u srijedu primio Harpera koji mu je došao predati svoju i ostavku vlade, nakon deset godina na čelu države.

Harperovi konzervativci su Trudeau nazivali neiskusnim, a on je uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima 19. listopada.

Pomaknuvši liberalnu stranku više lijevo od uobičajenog, Trudeau je osvojio birače obećavši sniženje poreza za srednju klasu, legalizaciju marihuane, pokretanje ulaganja u infrastukture i okončanje zračne kampanje u Iraku i Siriji.

Prisegnuvši na vjernost kraljici Elizabeti II. i njezinim nasljednicima, Trudeau je proglašen premijerom.

Zatim su 30 ministara, 15 žena i 15 muškaraca prisegnuli guverneru. Za sada Trudeau nije dodijelio portfelje za mlade i međuvladine poslove, ali je imenovao Indijanku Jody Wilson-Raybould ministricom pravosuđa. To imenovanje je znakovito jer je dosadašnja vlada uporno odbijala osnovati istražno povjerenstvo o nestanku i neobjašnjivim ubojstvima oko 1200 Indijanki od 1980.

Ta istraga, jedno od Trudeauovih predizbornih obećanja, trebala bi biti prva mjera ministrice Wilson-Raybould.

Nova ministrica okoliša i klimatskih promjena Catherine McKenna, odlazi početkom prosinca u Pariz na UN-ovu konferenciju o klimi nakon desetljeća odsustva Kanade iz borbe protiv zagrijavanja planete.

Novi ministar vanjskih poslova je Stephane Dion bio je liberalni ministar okoliša prije stupanja konzervativaca na vlast koji su donijeli odluku o izlasku Kanade iz Protokola iz Kyota.