UDRUGA UPOZORAVA

Juris protecta: Odvjetnički monopol kriv je za slom Hrvatske

20.03.2015 u 14:59

Bionic
Reading

'Aktualna 'socijaldemokratska' vlada ukida monopol komunalnih pogrebnih poduzeća, a ostavlja i dalje nedotaknutim monopol odvjetnika i njihove komore (HOK)', upozorava Zlatko Zeljko, predsjednik udruge Juris protecta. Odvjetnike i njihovu komoru imenuje glavnim krivcima dugotrajnosti sudskih postupaka u Hrvatskoj, a smatra da su krivi i za slom hrvatskog gospodarstva

'Monopol odvjetnika i njihove komore glavni je uzrok dugotrajnosti sudskih postupaka, organizirane pljačke i sloma gospodarstva u Hrvatskoj. Tako HOK samovoljno određuje iznos i način obračuna odvjetničkih tarifa u Hrvatskoj, što je jedinstven slučaj u civiliziranom svijetu. Žrtva tog monopola su stotine tisuća građana RH koji zbog 50 kuna duga plaćaju 1000 kuna za odvjetničke troškove ovrhe', kaže Zeljko.


Kaže da to ne brine vladu Zorana Milanovića koja u svojim redovima, navodi u priopćenju, ima polovicu odvjetnika. 'Stoga najstrože osuđujemo postupak aktualne vlasti koja zbog sukoba interesa nije spremna zakonom regulirati odvjetničke tarife, nego je to područje prepustila samovolji cehovske udruge Hrvatske odvjetničke komore', upozorava.

Napominje da monopol HOK-a u određivanju cijena odvjetničkih usluga traje 20 godina te da je to nekolicini odvjetnika omogućilo stjecanje 'astronomskih profita'. Navodi pritom Marijana Hanžekovića, odvjetnika koji je za jamčevinu Milana Bandića izdvojio 15 milijuna kuna te je novi vlasnik medijske kuće EPH.

Poručuje da su odvjetničke tarife u Hrvatskoj višestruke u odnosu na države zapadne Europe.