RATIFIKACIJA ČLANSTVA U EU

Juratović: Za SPD nema problema s Hrvatskom

15.03.2013 u 16:03

Bionic
Reading

U intervjuu za jedne njemačke novine predsjednik Europskog odbora njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum izjavio je da će Njemačka tražiti šestomjesečni monitoring Hrvatske i nakon ulaska u Europsku uniju. Prema njegovom mišljenju polugodišnji mehanizmi kontrole potrebni su i nakon 1. srpnja jer Hrvatska na području pravosuđa i borbe protiv korupcije ima 'očite' probleme

Riječ je o političaru iz CDU-a koji je i nakon prošlog izvješća Europske Komisije o napretku Hrvatske ustvrdio da još nismo spremni za ulazak u Europsku uniju. Odmah su reagirali iz njegovog ureda, objasnivši da to nije prijedlog parlamenta već Krichbaumovo osobno mišljenje. Iz Europske komisije poručili su da neće komentirati pojedinačne izjave političara te podsjetili da oni ne vide razlog za postpristupni monitoring.

Zastupnik SPD-a u Bundestagu i potpredsjednik zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatske i Njemačke Josip Juratović za Media servis je izjavio kako ne očekuje nikakve probleme s ratifikacijom pogotovo stoga što će zaključno izvješće Europske komisije biti pozitivno.

'Tako da nemam osjećaj, a dobro znam parlament i dobro znam ljude koji su akteri svih frakcija, mislim da neće biti nikakvog problema, da su svi složni da Hrvatska treba ući i da će ratifikacija pozitivno proći'.

Juratović je također svjestan da u postoje još neki nedostaci u funkcioniranju Hrvatske kao pravne države no to ne vidi kao zapreku na europskom putu i procesu ratifikacije koja na dnevni red Bundestaga dolazi sredinom travnja.

'Što se nedostataka tiče, oni su uvijek u tom procesima prisutni, ali vjerujem da će Hrvatska to dobro odraditi. Na kraju krajeva, i mi smo zainteresirani da Hrvatska uđe u Europsku uniju prije svega da se cjelokupnoj regiji da signal da se isplati raditi na reformama i da i druge zemlje imaju šansu ući u EU ako će se u pozitivnom smjeru razvijati kao što je to Hrvatska, moram ipak priznati, u zadnjih deset godina savršeno odradila'.