NASA-INA SONDA

Juno poslao prvu fotku nakon ulaska u orbitu Jupitera

13.07.2016 u 11:19

Bionic
Reading

Početkom prošlog tjedna NASA-ina sonda Juno ušla je u orbitu Jupitera nakon punih pet godina putovanja, a prije nekoliko dana snimila je i prema Zemlji poslala prvu fotografiju najvećeg planeta u Sunčevu sustavu, te nekoliko njegovih prirodnih satelita

NASA je danas objavila fotografiju koju je sonda Juno snimila iz Jupiterove orbite. Na fotografiji se lijepo vidi Jupiter sa svojom čuvenom crvenom pjegom, te njegova tri prirodna satelita – Io, Europu i Ganimed.

Fotografiju je sonda Juno snimila 10. lipnja, nekoliko dana nakon uspješnog ulaska u orbitu Jupitera koja je oduševila astronome i ljubitelje astronomije širom svijeta. U trenutku snimanja ove fotke, Juno je od Jupitera bio udaljen oko 4,3 milijuna kilometara.

RTL Autor: RTL


'Ovaj prizor ukazuje na činjenicu da je sonda Juno sa svojom opremom bez problema prošla kroz ekstremni radioaktivni okoliš Jupitera, te je spremna na istraživanje tog planeta iz blizine. Jedva čekam vidjeti fotografije Jupiterovih polova', rekao je Scott Bolton, glavni istraživač misije Juno.