ekstremne vremenske pojave

Jug Europe 'diše na škrge' na vrhuncu iznimno kasnoga ljetnog toplinskog vala

23.08.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Jug Europe u srijedu 'diše na škrge' na vrhuncu posebno kasnoga ljetnog toplinskog vala, pri čemu se očekuje da će temperature ponegdje prijeći i 40 Celzijevih stupnjeva, što je rijetkost nakon sredine kolovoza, piše francuska novinska agencija AFP

Prema riječima stručnjaka, ekstremne vremenske pojave u posljednje su se vrijeme pojačale zbog globalnog zatopljenja, a to je prouzročilo toplinske valove i sušna razdoblja koja su sve češća, dulja i intenzivnija.

Grčka: Brojni požari, puno mrtvih

Atena se u srijedu probudila obavijena gustim crnim dimom, a grčki se vatrogasci s požarima širom zemlje bore već peti dan zaredom. Vatrena stihija dosad je odnijela najmanje dvadeset ljudskih života.

Vrućina, suša i vjetar pogodovali su novome valu požara koji je već u ponedjeljak uništio više od 40.000 hektara šume i raslinja, podaci su atenskoga Nacionalnog opservatorija. Meteorolozi najavljuju da će ovakvi vremenski uvjeti potrajati do petka.

  • +5
Požari u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: DIMITRIS ALEXOUDIS

Španjolska: Četvrti ljetni toplinski val

Španjolska će, kako se očekuje, u srijedu doživjeti vrhunac za vrijeme četvrtoga ljetnog toplinskog vala s temperaturama koje će prijeći i 40°C, osobito u unutrašnjim dijelovima zemlje. U utorak je u Zaragozi živa dosegnula čak 43 Celzijeva stupnja i doista je nepodnošljiva, kažu stanovnici za AFPTV. Na Kanarskome otočju je požar, koji već tjedan dana hara turističkim otokom Tenerifeom, u pepeo pretvorio gotovo 15.000 hektara šume i raslinja i primorao tisuće ljudi na evakuaciju. No spasioci vide kraj tunela, kako kaže šef za hitne situacije ovoga španjolskog arhipelaga, Manuela Miranda. Za to su zaslužne niže vrijednosti noćnih temperatura i slabljenje vjetra.

Francuska: Zakašnjeli toplinski rekordi

U Francuskoj je u srijedu meteorološka služba objavila da je u utorak postavljen novi toplinski rekord za kraj ljeta - prosjek prikupljen s 30 meteoroloških postaja na području zemlje pokazao je temperaturu od 27,1 Celzijeva stupnja na nacionalnoj razini. Devetnaest departmana na jugu zemlje proglasilo je crveno, maksimalno upozorenje, a u 37 ostalih izdano je narančasto.

“Na razini Francuske prvi put uočavamo ovako intenzivan toplinski val u tako kasno ljeto”, ističe Météo France. Vrhunac toplinskog vala očekuje se u srijedu i četvrtak, nakon čega nastupa pad temperatura.

Italija: Vrući zrak iz Sahare

I u Italiji su temperature pet do sedam stupnjeva iznad sezonskog prosjeka, podaci su talijanske meteorološke službe. Razlog tomu je prisutnost anticiklone između zapadne Europe i Sredozemlja koju pojačavaju vrlo vruće zračne struje iz smjera Sahare. U talijanskim je Alpama, na 3000 metara nadmorske visine temperatura dosegnula 15 stupnjeva Celzija, što ugrožava ledenjake. U srpnju prošle godine u odronu golemoga ledenjačkog bloka na Marmoladi je smrtno stradalo 11 ljudi.

  • +5
Požar u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Unatoč ventilatorima i tuševima, što su ih neki poljoprivrednici postavili da bi rashladili svoje krave, one ipak proizvode 15 posto manje mlijeka zbog visokih temperatura, pojasnili su iz glavne talijanske poljoprivredne organizacije Coldiretti. U četvrtak se u Firenci očekuje temperatura od 41°C, a u Milanu 39°C. Vrhunac toplinskog vala očekuje se tek u petak, a početkom idućeg tjedna očekuju se oborine koje bi posvuda trebale sniziti temperature.

Portugal: Upozorenja o mogućim požarima

U Portugalu je na snazi ​​maksimalno upozorenje o mogućim požarima. Istodobno su u utorak na 50 posto portugalskog teritorija evidentirane temperature od 40 ili više Celzijevih stupnjeva. Portugalska meteorološka služba izvijestila je da je u kontinentalnom dijelu zemlje maksimalna temperatura dosegnula čak 45,6°C. Vrućina bi trebala oslabjeti od četvrtka.

  • +9
Požar u Portugalu Izvor: EPA / Autor: LUIS FORRA

Švicarska: "Visoka opasnost" u ravničarskim predjelima

Ni ova alpska zemlja nije pošteđena toplinskog vala. Upozorenje za toplinski val je na razini 4 od 5, što znači "visoku opasnost" u ravničarskim predjelima oko Ženevskog jezera i u području oko Ticina. Rekord je oboren u utorak u jugozapadnome gradu Sionu gdje je zabilježeno 37 Celzijevih stupnjeva. U Ženevi, u kojoj su se učenici u ponedjeljak vratili u školske klupe, u utorak je zabilježeno 36,7°C, a u srijedu se očekuje 35°C.