pridržavajte se uputa

Crveni alarm zbog velikih vrućina gori do nedjelje; Split i Dubrovnik najkritičniji

23.08.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Velike vrućine koje su u zadnjih nekoliko dana zahvatile zemlju nastavile su se i u srijedu, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je crveno upozorenje za Split i Dubrovnik do nedjelje, a za Rijeku do subote, pa se građanima preporučuje da se i dalje pridržavaju uputa

Za Knin je do nedjelje najavljena visoka opasnost od toplinskih valova, tj. izdano narančasto upozorenje, a u nedjelju je i za Rijeku izdano narančasto upozorenje, tj. spuštena razina upozorenja s vrlo velike (crveno upozorenje) na veliku opasnost. Za Osijek, Zagreb, Karlovac i Gospić izdano je do nedjelje žuto upozorenje, tamo će biti umjerena opasnost od toplinskih valova.

Jučer se najviša temperatura zraka penjala do 37 'celzijevaca' izmjerenih u Metkoviću, Senju, zadarskom aerodromu i Šibeniku. I temperature mora su visoke pa je tako danas u Puli već u 8 sati ujutro izmjereno 28 stupnjeva, a na Mljetu 27. I danas će se temperature ponegdje, kao i jučer penjati do 37 stupnjeva, a i u četvrtak se očekuje isto. Velike vrućine utječu na zdravlje, što je vidljivo iz pojačanog opsega posla hitnih medicinskih službi, koje bilježe veliki broj telefonskih poziva i intervencija.

  • +47
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Pomoć često traže osobe koje su bile izložene vrućini, oni koji nisu uzimali tekućinu ili se nisu pridržavali osnovnih uputa. Zbog toga dolazi do kratkotrajne nesvjestice, sinkope, koja se događa na ulici ili u trgovini. Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolest, a rizične skupine su stariji sugrađani, kronični bolesnici i mala djeca.

  • +59
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. U kritičnom razdoblju između 11 i 17 sati preporučeno je ne izlagati se direktno suncu, ne izlaziti van, boraviti unutra, prozračiti prostore. Ukoliko se izlazi van treba se zaštiti faktorom, kapom i piti dosta tekućine. U četvrtak će, prema prognozi DHMZ-a u Hrvatskoj biti pretežno sunčano i vruće, uz obalu i vrlo vruće. U unutrašnjosti ponegdje jači razvoj oblaka uz mogućnost za poneki pljusak s grmljavinom ili malo kiše.

Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 16 do 21, na Jadranu između 24 i 29, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 37 stupnjeva.