VARAŽDINSKA POLITIČKA BURZA

Jučer donator Kukuriku stranaka, a danas šef HDZ-a

13.12.2013 u 23:00

Bionic
Reading

Novi predsjednik varaždinskog HDZ-a je Marijan Kovačić, suvlasnik i član nadzornog odbora poduzeća Univerzal koje je na lokalnim izborima bilo donator koalicije HNS, SDP i HSU, točnije njezina kandidata za varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša!

Iako je možda politički izgledalo čudno da tvrtka člana HDZ-a financijski potpomaže kandidata Kukuriku koalicije, to svakako nije u poslovnom smislu. Naime, upravo zahvaljujući gradonačelniku Goranu Habušu i vijećnicima Kukuriku koalicije koji su imali većinu u varaždinskom Gradskom vijeću, unosni posao zbrinjavanja komunalnog otpada dodijelili su tvrtki Univerzal. To je odmah izazvalo dvojbe, jer Univerzal, uz ostalo, nije ponudio najnižu cijenu, ali je povoljniji ponuditelj isključen zbog manjkave dokumentacije.

Premda je dobio posao zbrinjavanja otpada, Univerzal nikada nije slao račune za svoju uslugu, kao što je bilo predviđeno u koncesijskom ugovoru. Umjesto toga, uspio je s gradonačelnikom Habušem naknadno dogovoriti izmjenu koncesijskog ugovora na temelju koje od ovoga mjeseca varaždinsko gradsko komunalno poduzeće Varkom naplaćuje (i) uslugu tog privatnog poduzeća. To je opet izazvalo sumnje u pogodovanje koje su neki i javno izrekli, poput gradskog vijećnika poput Željka Cecelje

Međutim, ni takve sumnje, pa ni anonimne kaznene prijave upućene DORH-u, nisu naštetile poslovnom, a sada ni nedvojbenom političkom usponu bivšeg policijskog inspektora Marijana Kovačića koji je nakon policijske karijere početkom 90-ih otvorio, zajedno s bivšom suprugom, poduzeće NKM u Hrašćici.

Iako se radilo o maloj trgovini poljoprivrednim potrepštinama, NKM uspijeva 1996. doći do dionica varaždinskog Univerzala, ugledne tvrtke koja se desetljećima bavila otkupom, preradom i prodajom sekundarnih sirovina. Ključnu ulogu u dvojbenoj privatizacijskoj epizodi Univerzala, koja se danas nalazi na sudu u Strasbourgu, odigrao je nekadašnji Hrvatski fond za razvoj, institucija kroz koju je početkom 90-ih godina prolazila privatizacija svih bivših društvenih poduzeća nakon pretvorbe.

Budući da je početkom 90-ih stabilno poslovalo s tendencijom rasta prihoda, 45 tadašnjih i bivših zaposlenika na čelu s dugogodišnjim direktorom Univerzala Dragutinom Zagorščakom potpisali su 27. svibnja 1992. ugovore o kupnji 3.600 dionica poduzeća nominalne vrijednosti 500 DEM, odnosno ukupno 1,8 milijuna DEM.


Nakon nešto više od godinu dana počinju problemi između Fonda i zaposlenika Unvirezala koji pokreću postupak protiv Fond zbog raskida ugovore o kupnji dionica.
'Unatoč tome što se o vlasništvu nad 1.647 dionica vodi sudski postupak, dionice iz Fonda su prenesene na Zagrebačku burzu gdje se prodaju. Odluka o prodaji nije donesena, što nije u skladu s Zakonom o privatizaciji u kojem se traži odluka kolegija Fonda', utvrdila je Državna revizija 2002., ali još nije rasvijetljeno kako se to dogodilo, iako postoje indicije da su u slučaj umiješani neki varaždinski hadezeovci.

Dionice Univerzala, kako su utvrdili revizori, kupilo je u rujnu 1996. poduzeće NKM iz Hrašćice koje je Fondu uputilo pismo namjere za otkup 1.647 dionica za 823.500 DEM, i to tri mjeseca prije raskida ugovora s dioničarima i spornog vraćanja dionica u portfelj Fonda. Radi plaćanja dionica, NKM uzima kredit u Varaždinskoj banci na rok od sedam godina, a za njegovo osiguranje, uz osobne nekretnine vlasnika i bliskih mu osoba, zalaže i dionice Univerzala.

Kredit se otplaćuje pa Univerzal dobiva novog vlasnika Marijana Kovačića koji širi poslovanje 1999. i na skupljanje te skladištenje opasnog otpada. Postiže dobre poslovne rezultate, za što dobiva i priznanja. Jedno od njih je bila najbrže rastuća tvrtka Sjeverozapadne Hrvatske.

Međutim, dolaskom krize palo je i tržište sekundarnih sirovina pa prije nekoliko godina Univerzal kupuje energanu kojom namjerava grijati dio varaždinskih stambenih zgrada, a kreće i s poslovima zbrinjavanja komunalnog otpada, i to nakon nekoliko velikih požara u svojim pogonima koji su izazvani, kako je utvrdila policija, samozapaljenjem.