stupa na dužnost 9. ožujka

[FOTO] Aleksandra Jozić Ileković nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

17.02.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Aleksandra Jozić Ileković nova je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a to tijelo napušta dosadašnja čelnica Nataša Novaković, odlučio je u petak tajnim glasovanjem Hrvatski sabor.

Jozić Ileković dobila je glasove 78 zastupnika, njena protukandidatkinje Nataša Novaković, dosadašnja predsjednica Povjerenstva, 50, dok Nike Nodilo- Lakoš i Ines Pavlačić nisu dobile ni jedan glas. Novaković se nije natjecala i za članicu Povjerenstva, pa napušta to tijelo.

Prije nego je ušla u Povjerenstvo, Jozić Ileković obnašala je niz odgovornih dužnosti, osam godina je bila članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), savjetnica ministra pravosuđa, viša upravna inspektorica Ministarstva pravosuđa, zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo. S obzirom na to da su HSLS-ovi Dario Hrebak i Darko Klasić, članovi saborske većine, javno rekli da će glasovati za Novaković jasno je da su za nju, uz HDZ i partnere glasovali i neki oporbeni zastupnici.

Jozić Ileković stupa na dužnost 9. ožujka ove godine. Za članove Povjerenstva izabrani su Igor Lukač (90 glasova), Nike Nodilo Lakoš (80), Ines Pavlačić (89) i Ana Poljak (92), te na dužnost stupaju 23. veljače. Jozić Ileković jedina je članica dosadašnjeg sastava koja ostaje u Povjerenstvu.

Novaković nije prošla, Tatijana Vučetić nije se natjecala, Davorin Ivanjek se natjecao, no ispao je iz procedure zbog zakona koji kaže da ista osoba ne može dvaput biti birana u Povjerenstvo, a on je biran dva puta, Tončica Božić je psihologinja, a traže se isključivo pravnici. Predsjednica i članovi Povjerenstva izabrani su na razdoblje od pet godina.

  • +10
Tajno glasovanje o članovima Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL