MORALNI IMPERATIV

Jovanović tužio Mamića za rasnu diskriminaciju

23.05.2013 u 19:33

Bionic
Reading

Dok mu se ministarski stolac trese zbog stavljanja izvan primjene Kurikuluma zdravstvenog odgoja na Ustavnom sudu, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istovremeno otvara još jedan front: na Općinskom sudu u Zagrebu pokrenuta je u njegovo ime 21. ovog mjeseca parnica protiv šefa Dinama Zdravka Mamića, otkriva Novi list

Ministar Jovanović nije se odlučio Mamića tužiti ni za klevetu, niti podnosi prijavu po kaznenom zakonu, jer će to po službenoj dužnosti učiniti DORH, već pokreće parnicu po Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Cilj je dokazati da je Mamić počinio djelo diskriminacije, što može biti osnova za šire promjene zakonodavstva u budućnosti i drugačije tretiranje govora mržnje nego što to sada propisuju hrvatski zakoni, piše Novi list

Kako je poznato, u ožujku ove godine Mamić je na radiju za Jovanovića izjavio da ima 'krvna zrnca koja pretežu da mrzi sve što je hrvatsko', a rekao je i 'zamislite da jedan Srbin vodi ovaj najvažniji resor u Hrvatskoj'.

U tužbi stoji da 'tvrdnje Zdravka Mamića uzrokuju neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje prema tužitelju i svim građanima srpske narodnosti, a svojom očitom diskriminatorskom naravi povrijedili su dostojanstvo ne samo Željka Jovanovića, nego svih pripadnika srpske manjine, a vrijeđaju i sve hrvatske građane'. Tužitelj Jovanović navodi da je ova tužba kao građanina i političara njegov moralni imperativ jer je dužan pridonijeti društvenom okruženju u kojem nitko neće biti diskriminiran i zastrašivan.

Tužitelji smatraju da je Mamić povrijedio Jovanovićevo pravo osobnosti, a time i Ustav, što je jedan od oblika rasne diskriminacije.

'Kad se utvrdi da je počinjeno djelo diskriminatorne naravi, sankcija može biti bilo što, što tužitelj smatra primjerenim: novčana satisfakcija, objava u medijima ili bilo što drugo. Važno je da se utvrdi čin diskriminacije. Naime, smatramo da će DORH, nakon uhićenja Zdravka Mamića i publiciteta koji je to izazvalo, sigurno reagirati kaznenim progonom', kaže odvjetnica Vesna Alaburić.

Dodaje kako po njezinu mišljenju u kaznenom zakonu ne postoji odredba koja bi ispravno definirala problem govora mržnje, pa je očito da smatra da bi ovo mogao biti presedan za neke nove poglede ili novu regulativu s tim u vezi.

'To je sigurno propust kaznenog zakona. Ovo je velika tema i tako je treba i tretirati', kaže Vesna Alaburić.

Više o toj temi možete pročitati ovdje