ŽELJKO PROTIV ŽELJKA

Jovanović: Neću dati ostavku!

17.12.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da neće dati ostavku te da su navodi predsjednika Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod Željka Stipića na kojima temelji traženje njegove ostavke neutemeljeni i lažljivi.

Na molbu novinara ministar Željko Jovanović osvrnuo se na današnjoj svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na akciju Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu 'Preporod' o potpisivanju peticije u školama kojom će zaposlenici zatražiti da predsjednik Vlade Zoran Milanović smijeni ministra Jovanovića. Svečanost u MZOS-u upriličena je zbog prve dodjele nagrada i priznanja učenicima srednjih škola koji su osvojili medalje na međunarodnim olimpijadama i natjecanjima.

Stipić je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci, među ostalim, ocijenio da su 'zaposlenici u školama nezadovoljni radom resornog ministra, da su plaće među javnim službama smanjene samo učiteljima i nastavnicima, da su im u povodu jednodnevnog štrajka bile upućivane uvrede, a da se sada plaće ponovno umanjuju, da se ne isplaćuju jubilarne nagrade i troškovi prijevoza te da ministar izaziva nezadovoljstvo i bijes zaposlenika'.

Najavio je da će se peticija naziva 'Mijenjajte ga!' moći potpisati do kraja tjedna u svim osnovnim i srednjim školama, a Stipić je istaknuo istaknuo da u 'Preporodu' očekuju potporu i iz drugih sindikata. Ministar Jovanović je pak svoju je ocjenu o Stipićevim izjavama potkrijepio i argumentom da je u 2012. godini za troškove prijevoza učitelja isplaćano 231 milijun kuna, a ove godine bit će isplaćeno 238 milijuna kuna.

Kad je pak riječ o Stipićevim izjavama da se ministar zbog kašnjenja isplate troškova prijevoza učiteljima ispričao svome stranačkom kolegi, a ne učiteljima, ministar Jovanović ponovio je svoju ispriku učiteljima zbog toga kašnjenja i dodao da je 'ministar financija Slavko Linić jedini koji se ima pravo ljutiti se na njega'. Jer, dodao je, zbog odluka koje je donio u prošloj godine, 'učenici i nastavnici dobili su više nego da je poslušao svoga stranačkog kolegu'.

Jovanović je ocijenio da je tijekom dvije godine obnašanja ministarske dužnosti 'osigurao da obrazovanje bude dostupnije svim učenicima i studentima u Hrvatskoj, da je uveden niz novosti koje su podigle kvalitetu obrazovanja, uveden je red u sustav i učinkovito raspolažemo resursima koji su nam na raspolaganju. Zato, zaključio je Jovanović, 'smatram da svoj posao radim kvalitetno i da ću jednako uspješno i u iduće dvije godine nastaviti raditi svoj posao, a gospodin Stipić može u ime svoga sindikata tražiti što želi'.