TVRDE DA JE HDZ

Josipovićev tim prijavio DIP-u SMS napade

08.01.2015 u 16:49

Bionic
Reading

Iz izbornog tima Ive Josipovića javnost su informirali kako su, ponukani brojnim pozivima građana koji su stožeru prijavili neprimjerene poruke koje im bez njihove suglasnosti stižu na mobilne uređaje, pozvali HDZ da prestane s prljavom kampanjom u kojoj iznosi potpune neistine. Također su najavili da će DIP-u prijaviti SMS poruku glasi 'JOSIPOVIC I MILANOVIC NAREDILI POLITICKA HAPSENJA. USTANIMO PROTIV ZLOUPORABE VLASTI!!!' kojom se želi povezati današnje privođenje aktivista Živog zida s kampanjom Ive Josipovića

Spomenuta poruka poslana je s broja 0989096900, s kojeg se prethodnih dana anketiralo za koga će se glasati, navode u Stožeru.

Josipovićevi suradnici ističu da je njihov kandidat kao predsjednik RH još 2013. zatražio maksimalnu zaštitu građana kojima prijeti deložacija iz jedine nekretnine zbog ovrhe kao posljedice dugova.

'No, prema raspoloživim informacijama, u slučaju današnje deložacije, ne radi se o deložaciji zbog ovrhe, nego vlasničkog spora. Ako je tome tako i ako je Hrvatska pravna država, sudske se odluke moraju poštovati. Interventna policija je danas izašla na teren, prema raspoloživim informacijama, jer su prilikom prethodnog pokušaja deložacije sudskom izvršitelju prijetili bombom', navode iz Josipovićeva izbornog stožera.

Podsjećaju da je prema aktivistima Živog zida policija postupala prema istim profesionalnim standardima kao i u vrijeme kada je ministar unutarnjih poslova bio Tomislav Karamarko.

'Ovu neprimjerenu SMS kampanju izborni stožer Ive Josipovića prijavit će i DIP-u', upozorili su.

DIP zaprimio pritužbe, osudio svako postupanje protivno općoj i izbornoj etici

Podsjetimo, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin priopćio je u srijedu da je DIP zaprimio pritužbe Izbornog stožera predsjedničkog kandidata Ive Josipovića i predlagatelja predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te upozorio da su se svi sudionici izbora za predsjednika Republike dužni pridržavati općeprihvaćenih etičkih pravila i standarda demokratskih izbora i osudio svako postupanje protivno općoj i izbornoj etici.

U priopćenju se, koje prenosi agencija Hina, navodi da je DIP zaprimio pritužbe Izbornog stožera predsjedničkog kandidata Ive Josipovića i predlagatelja predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović HDZ-a, u svezi iznošenja sadržaja na facebook profilu Joze Balića, predsjednika Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, Podružnice Šestanovac, u kojem se na neprimjeren i prijeteći način navodi birače za koga da glasuju; na facebook profilu Rosande Mijolović Dukić, predsjednice Zajednice žena 'Katarine Zrinski' Primorsko-goranske zajednice, u kojem se iznosi govor mržnje prema osobama zaposlenim na Hrvatskoj radioteleviziji; na facebook profilu Mladeži HDZ-a Grada Varaždina na kojem se iznosi govor mržnje prema predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću; kao i u svezi objave priopćenja Službe za odnose s javnošću Vlade RH na službenim internetskim stranicama Vlade u kojem se navodi kako je kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović 'iznijela netočnu informaciju i na taj je način pokušala obmanuti javnost'.

DIP upozorava da su se svi sudionici izbora za predsjednika Republike Hrvatske, pa tako i izborni stožeri, simpatizeri, birači...dužni pridržavati općeprihvaćenih etičkih pravila i standarda demokratskih izbora. DIP stoga ističe da je tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora protivno općoj i izbornoj etici: ometanje i/ili sprečavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača, širenje bilo kakve zlonamjerne i/ili neutemeljene optužbe protiv kandidatkinje ili kandidata, a kojoj bi svrha bila izazivanje sumnje u javnosti o kandidatkinjinoj/kandidatovoj lojalnosti ili rodoljublju, iznošenje neistina i/ili insinuacija o kandidatima te izricanje neutemeljenih i nekorektnih vrijednosnih sudova, iznošenje neistina i/ili insinuacija o privatnom životu kandidata i članovima njihovih obitelji, vrijeđanje i/ili omalovažavanje pripadnika nacionalnih manjina i svih drugih manjinskih skupina te podcjenjivanje hrvatskog sustava slobodnih izbora.

Državno izborno povjerenstvo osuđuje svako postupanje protivno općoj i izbornoj etici.