bivši predsjednik

Josipović: Ustavni sud u slučaju Zlate Đurđević dao veliki poklon HDZ-u, njima odgovora ovakvo pravosuđe i neće reforme

29.03.2021 u 19:17

Bionic
Reading

I ranije su predsjednici i premijeri imali uspona i padova u komunikaciji, no rijetko kada je bilo ovako žestokih obračuna koji obilježavaju mandat Milanovića i Plenkovića. U svađu Pantovčaka i Banskih dvora bivši šefovi države, se ne žele miješati. Stipe Mesić i Kolinda Grabar Kitarović poručuju kako nemaju komentara, a za razgovor je bio spreman tek Ivo Josipović. Njegova je ocjena - Milanović je u pravu.

"Formalno pravno gledano Ustavni sud je rekao tko je u pravu, dakle Vlada, međutim to je samo formalno. Uvjeren sam, suštinski sam uvjeren da je predsjednik Republike u pravu i da je odluka Ustavnog suda jedan velikodušni pokon HDZ-u i vladajućoj politici. Naime, članak 44.a Zakona o sudovima je u suprotnosti barem sa tri ili četiri odredbe Ustava, a čak i nekim prethodnim odlukama Ustavnog suda'', rekao je Josipović RTL-u.

Upitan, je li sve u svemu Milanović pretjerao, Josipović kaže:

"Sada govorimo o stilu. Vi znate da to nije moj stil, međutim građani su birali predsjednika sa stilom koji on evo i sad primijenjuje i na kraju će i glasači presuditi u nekom drugom izbornom krugu jesu li zadovoljni, međutim ovdje ne želim o stilskim vježbama nego želimo o biti, a bit je ta da očito da vrh pravosuđa i vladajuća većina ne žele ozbiljne promjene u pravosuđu. Promjenama u prilog bi išao izbor nekog tko je izvan pravosuđa, nekog s vrhunskim stručnim referencama, rekao bih i s moralnim i etičnim kakve ima profesorica Đurđević. 

Što se opcije opoziva Zorana Milanovića tiče, Josipović komentira: 

'"To se uvijek može pokrenuti, ali ne vidim da je predsjednik povrijedio Ustav. Ima nešto što smo čuli iz usta premijera, a to je da je gospođa Đurđević diskvalificirana iz natječaja jer da je kao pristala sudjelovati u nezakonitom postupku. To naprosto nije istina. Profesorica Đurđević, nije ona pokrenula postupak, nego predsjednik Republike. Ona nije povrijedila nikakav zakon, a čak i kad bi joj se stavilo na teret da je sudjelovala u nekom postupku, za koji se još i nije znalo je li ili nije suprotan Ustavu, prije svega predsjednik postupa po Ustavu, onda bi trebalo odmah otpustiti četiri suca Ustavnog suda koja su glasala protiv."

"Poruka je vrlo jasna - želimo pravosuđe ovakvo kakvo je... Mislim da je sadašnji način rada pravosuđa, pri čemu uvijek kažem, ima izvrsnih, moralnih i časnih sudaca, jedan od najvećih tereta Republike Hrvatske", odgovorio je Josipović na pitanje kakvu time HDZ poruku šalje.