SUSRET S ANDRISOM BERZINŠOM

Josipović stigao u dvodnevni posjet Latviji

01.04.2012 u 18:48

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom stigao je u nedjelju u dvodnevni službeni posjet Latviji, gdje ga u iduća dva dana očekuju susreti s najvišim državnim dužnosnicima, među kojima je i njegov kolega i domaćin, latvijski šef države Andris Berzinš koji će tom prilikom potpisati zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji

Ugovor o pristupanju RH EU latvijski je parlament ratificirao 22. ožujka, a stupa na snagu tek kada ga potpiše predsjednik Berzinš, što će se dogoditi tijekom posjeta hrvatskog predsjednika.

Latvija je aktivni zagovaratelj hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva. Snažno je podupirala ulazak Hrvatske u NATO i kao druga zemlja po redu, iza Mađarske, ratificirala protokol o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na RH 18. rujna 2008. Također, u kontinuitetu je snažno i bezuvjetno pružala potporu što skorijem završetku pregovora između Hrvatske i EU-a.

U ponedjeljak će se nakon razgovora dvojice predsjednika i službenih izaslanstava Josipović i Berzinš obratiti medijima. Hrvatski predsjednik će se potom na radnom ručku sastati i s premijerom Valdisom Dombrovskisom koji predvodi vladu desnog centra, a posjetit će i Muzej okupacije.

Josipovićev domaćin, 66-godišnji Berzinš, bivši je bankar koji se okrenuo politici u Uniji zelenih i poljoprivrednika. Parlament ga je izabrao za predsjednika u lipnju prošle godine, pobijedivši predsjednika na odlasku Valdisa Zatlersa nakon osvojena 53 od 100 zastupničkih glasova.

Hrvatski predsjednik će u utorak na Sveučilištu Latvija održati predavanje o temi 'Hrvatska u Europskoj uniji, Europa i regija - dvije strane iste medalje' te u predstavništvu Europske komisije u Rigi nazočiti otvaranju izložbe 'Predivna Hrvatska' autora Marka Vrdoljaka. Na kraju posjeta predsjednika Josipovića ugostit će predsjednica latvijskog parlamenta - Saeime - Solvita Aboltina.

To je prvi službeni posjet predsjednika Josipovića Latviji. Ostale dvije baltičke zemlje, Litvu i Estoniju, posjetio je u proljeće 2011. godine.

Latvija je u kolovozu 1991. proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza, s Rigom kao glavnim gradom, a mjesec dana kasnije postala je članica Ujedinjenih naroda. NATO-u je pristupila u ožujku 2004, a članicom Europske unije (EU) postala je 1. svibnja iste godine. Ta mala baltička zemlja je početkom 2009. bila suočena s bankrotom i žestokim prosvjedima nezadovoljnih građana, nakon što je godinu dana ranije bila jedna od najbrže rastućih ekonomija u Europi. Međunarodni monetarni fond (IMF) i EU pomogli su značajnim paketom pomoći, a vlada izabrana u listopadu 2010. pod vodstvom Dombrovskisa uvela je stroge mjere štednje.