VELIKE IDEJE

Josipović pozvao Veliku Britaniju da ostane u EU

25.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je u petak u intervjuu za list Guardian Veliku Britaniju da ostane u Europskoj uniji i pomogne da se ona reformira iznutra

'Razlog za naš ulazak isti je kao i za vaš ostanak', kazao je Josipović, koji se nalazi u državnom posjetu Velikoj Britaniji nešto više od mjesec dana prije ulaska Hrvatske u EU.

'To je sjajna prilika. Uvijek pitam kritičare kako bi Grčka izgledala bez EU-a. Ja sam eurooptimist', kazao je hrvatski predsjednik u intervjuu što ga je Guardian objavio na svojim internetskim stranicama u petak navečer.

Josipović je kazao da ga je sastanak s premijerom Davidom Cameronom u četvrtak u Downing Streetu ostavio u uvjerenju da Britanija neće napustiti Uniju. 'Gledajući situaciju ovdje, mislim da se to neće dogoditi. Čuo sam što premijer govori... i pročitao sam planove vaše vlade. Ona nije protueuropska', rekao je.

Premijer Cameron najavio je da planira - ukoliko njegova stranka pobijedi samostalno na izborima 2015. – raspisati referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije do kraja 2017.

Mogući britanski izlazak 'bio bi negativan i za Europu i za Hrvatsku, jer je Velika Britanija važna zemlja s važnom ekonomijom, s važnim izvorima svih vrsta: demokratske tradicije, povijesne, kulturne... Raskid s EU-om definitivno ne bi bio dobra stvar. Ne bih želio da se to dogodi', kazao je Josipović.

Josipović kaže da pozitivni učinci ulaska u EU daleko nadmašuju negativne, posebno u kontekstu trgovine i ulaganja. Obećao je, piše Guardian, da će Hrvatska učiniti više da privuče ulaganja europskih tvrtki u Hrvatsku.

'Komplicirano je poslovati kod nas, zamršeno zbog starog mentaliteta i želje da sve treba staviti pod norme i pravila. Ali vlada čini najbolje što može da promijeni te stvari. Ima prepreka, ali iz dana u dan ih ublažavamo', kazao je Josipović.

Josipović je dao naslutiti, piše Guardian, da će Hrvatska stati uz Britaniju u traženju da se EU usredotoči na svoju temeljnu funkciju: održavanje zajedničkog tržišta, promoviranje mira i demokracije te podržati rezanje prevelike bruxelleske birokracije.

Također je rekao da će Hrvatska biti za to da se ukine embargo na oružje u Siriji 'jer smo bili pod agresijom i nismo mogli nabaviti oružje. Obje strane bi stoga trebale imati jednake mogućnosti'.

Hrvatska je bila kritizirana zbog činjenice da nema presuda za ratne zločine počinjene tijekom operacije Oluje, napominje Guardian na kraju intervjua. Josipović je kazao da su istražitelji suočeni s preprekama u istraživanju zločina počinjenih prije gotovo 20 godina, posebno jer su se prethodne, kako ih je nazvao, nacionalističke vlade opirale kaznenom progonu tih zločina.

'Ali istrage o ratnim zločinima nikada neće biti obustavljene. Nema zastare', kazao je Josipović, dodavši da odgovorni za ratne zločine 'neće mirno spavati'.