TRI BITNE STVARI

Josipović otkrio što očekuje od Vlade u 2013.

01.01.2013 u 15:46

Bionic
Reading

Investicije, zapošljavanje i jačanje socijalnog partnerstva- najvažnije su stvari na kojima Vlada treba raditi u novoj godini, poručio je predsjednik Ivo Josipović nakon jutrošnjeg posjeta Ministarstvu obrane gdje je video linkom razgovarao s pripadnicima mirovnih misija u Afganistanu, Siriji i na Kosovu

'Od Vlade, ali ne samo od Vlade nego i općenito od svih onih koji donose odluke u Hrvatskoj, očekujem da ozbiljno porade na jačanju investicijske klime i otvaranju novih radnih mjesta. S druge strane, očekujem jačanje socijalnog partnerstva i borbu za ono što bismo rekli, društvenu pravednost jer su to dvije stvari koje moraju ići paralelno', istaknuo je Josipović.

Kada je riječ o vojsci, vrhovni zapovjednik očekuje da se ostvari nabava planirane i potrebne opreme za oružane snage. 'Da se riješi pitanje zrakoplova, brodova, ali ono što je najvažnije, ljudi su ipak primarni, oni čine glavnu kvalitetu Oružanih snaga, da se i dalje radi na kvalitetnoj obuci naših vojnika, dočasnika i časnika', naglasio je predsjednik.

Ministar obrane Ante Kotoromanović osvrnuo se na prvu godinu svog mandata. 'Sve što smo zacrtali to smo i ostvarili', poručuje.'Iduće godine plan obrane je dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, remont helikoptera, aviona, tender za obalni ophodni brod, kupovina novih pušaka i kupovina novih traktora za obuku. Evo, to je otprilike jedan dio zadaća. Radit ćemo dalje na preustroju, na organizaciji i na smanjivanju administracije', poručio je Kotromanović.

Kad je u pitanju rad Vlade u narednih godinu dana i Kotromanović je složan: 'Treba smanjiti nezaposlenost'. 'To je primarno svima nama. Mislim da bi svi bili sretni da imamo 'zero' nezposlenih u Hrvatskoj i nadam se da ćemo na tom polju napraviti puno bolje i konkretnije stvari nego prošle godine', zaključuje ministar obrane.