KRITIKE SA SVIH STRANA

Josipović osudio Mamićeve 'vulgarne' izjave o Jovanoviću

15.03.2013 u 19:38

Bionic
Reading

Povodom današnjih primitivnih uvreda Zdravka Mamića na račun ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, predsjednik Republike Hrvatske uputio je najoštriju osudu takvih neprimjerenih izjava. Svi normalni građani ove zemlje osudili su Mamićev primitivizam i zatražili od nadležnih istražnih organa reakciju

Predsjednik Republike Ivo Josipović najoštrije osuđuje verbalni ispad i govor mržnje gospodina Zdravka Mamića. 'Riječi kojima je osobno, najvulgarnije i primitivno, izvrijeđao ministra Željka Jovanovića, jednako su uvredljive i zloćudno agresivne prema svim pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u cjelini. Takav je govor neprihvatljiv svakom civiliziranom i demokratskom društvu i zaslužuje svaku osudu', poručio je Josipović.

Na barbarstvo Zdravka Mamića reagirala je i potpredsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Izjave Zdravka Mamića vraćaju nas u najmračnije trenutke hrvatske povijesti. Zbog dostojanstva hrvatske države i svih njenih građana sve nadležne institucije moraju poduzeti korake kako bi se takvo ponašanje sankcioniralo. Uvrede koje je uputio ministru znanosti, obrazovanja i športa Željku Jovanoviću uvrede su za sve hrvatske građane i za dostojanstvo zemlje. Očekujem da se HDZ kao značajna hrvatska politička stranka najenergičnije ogradi od šovinističkog ispada svog člana', poručila je potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić

Savjet za nacionalne manjine također je najoštrije osudio neprimjerene, neprihvatljive i nedopustive istupe javnog govora mržnje izvršnog predsjednika Nogometnog kluba Dinamo. 'Ovakvim javnim govorom mržnje te prebrojavanjem krvnih zrnaca bilo kojeg građanina Hrvatske ne može se dovesti u pitanje odlučna politička volja da se u Republici Hrvatskoj jača i afirmira politika prava nacionalnih manjina, suživota, tolerancije, multikulturalizma, multikonfesionalnosti te uvažavanja drugih i drugačijih. Savjet za nacionalne manjine očekuje da svaki građanin i građanka RH koja u svojim javnim istupima diskreditira i diskvalificira ljude po nacionalnoj, konfesionalnoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, snosi sankcije sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Savjet za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije željelo komentirati Mamićeve uvrede na račun ministra Jovanovića, istaknuvši kako očekuje da će nadležne institucije poduzeti odgovarajuće korake.
'S obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu, nadamo se da će nadležne institucije poduzeti potrebne korake', kratko su poručili iz Ministarstva.

Izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić izvrijeđao je u eteru Soundset Plavog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Jovanovića. Među ostalim, rekao je da Jovanović 'mrzi sve što počinje s 'hrvatski'', da je na čelu toga ministarstva 'Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu', i sl. Soundset radijska grupa na svojoj internetskoj stranici ogradila se od tih Mamićevih izjava.

O neprihvatljivim izjavama Zdravka Mamića oglasio se i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. On je najoštrije osudio verbalni napad izvršnog predsjednika GNK Dinama Zdravka Mamića na ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića u programu radija Soundset.

'Pozivati na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj, isticati da oni ne mogu biti članovi hrvatske Vlade, prebrojavati nečija krvna zrnca i nazivati osobe 'hrvatomrscima' predstavlja eklatantan primjer nacionalne diskriminacije i govora mržnje. To je posve neprihvatljiv govor koji je u suprotnosti s demokratskim vrijednostima, zaštitom ljudskih prava i ravnopravnosti svih građana koje jamči Ustav RH. Odgovornost svih institucija i svih građana jest da poštuju te vrijednosti kako bismo mogli nesmetano uživati u društvu koje jamči ljudska prava svakoga pojedinca i demokratske standarde civiliziranoga svijeta. Otkloniti svaku mržnju i diskriminaciju po bilo kojoj osnovi u interesu je mira i budućnosti svih naraštaja našeg društva. Očekujem da hrvatski građani i javne institucije ovakve istupe osude kao neprihvatljive', ističe predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.