O KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ

Josipović oštro: Da sama ne odlazi, dobila bi otkaz u NATO-u

22.08.2014 u 09:35

Bionic
Reading

Sukob oko budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva između predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović i aktualnog predsjednika Ive Josipovića dobiva novi nastavak. 'Da sama ne odlazi, vjerojatno bi za ovakvu zlouporabu dobila otkaz u NATO savezu', kazao je Josipović

On smatra da službenica NATO saveza ne bi smjela polemizirati o oružanim snagama država članica te da bi za ovakvu zloporabu dobila otkaz, piše Novi list

Josipović jučer je optužio Grabar Kitarović da se zauzima za ukidanje ratnog zrakoplovstva, te da je u 'svojim intervjuima i izjavama pokazala elementarno nepoznavanje pojmova vezanih za ratno zrakoplovstvo i nadležnosti državnih tijela vezanih za obranu'.


Podsjetimo, predsjednička kandidatkinja HDZ-a rekla je: Stanje u hrvatskom zrakoplovstvu je, kada je riječ o opremi, više nego jadno, a Oružane snage su u potpunosti zapostavljene', Pozvala je na red i Josipovića kao glavnog zapovjednika Oružanih snaga ustvrdivši da je trebao sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'Gospođa Grabar Kitarović očito nije upoznata s nadležnostima pojedinih državnih tijela. Za pitanja obrane i Oružanih snaga, pa i borbenog zrakoplovstva, nije nadležno Vijeće za nacionalnu sigurnost, već Vijeće za obranu', poručili su s Pantovčaka.

Na njezinu izjavu reagirali su i iz MORH-a. 'Izražavamo žaljenje što Vlada u kojoj je i gospođa Grabar Kitarović bila članica nije prema tada važećem Dugoročnom planu razvoja 2006-2015, u puno boljim gospodarskim vremenima, donijela odluku o uvođenju u operativnu uporabu novog borbenog zrakoplova s čijim je pripremama za uvođenje trebalo započeti 2009. godine. MIG-ovi 21 trebali su završiti svoj radni vijek 2010. godine i s operativnom uporabom trebalo se početi s novim borbenim avionima', kažu u MORH-u.

Više pročitajte ovdje