ISPRIKA ZA CRNU POVIJEST

Josipović odao počast žrtvama zločina u Ahmićima

15.04.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Polaganjem vijenca i minutom šutnje odana je počast žrtvama ratnog zločina u Ahmićima. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je u pratnji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i reis-ul-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe ef. Cerića posjetio Ahmiće i poklonio se bošnjačkim žrtvama, javlja internetski portal SEEbiz

Predsjednik Ivo Josipović je izrazio žaljenje hrvatskog naroda povodom događaja za koji je odgovoran HVO, u kojem je za vrijeme hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH 16. travnja 1993. godine pobijeno 116 muslimanskih civila, većinom žena i djece.

Posjet Ahmićima dan uoči godišnjice zločina koji su počinili pripadnici HVO-a na simboličan način svjedoči o odlučnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da otvori vrata boljim odnosima između dviju zemalja.

'Upravo zato što želim da loša povijest ostane iza nas, a što bolja budućnost nije moguća bez velikih simboličnih gesta, odlazim u Ahmiće. I politika Hrvatske bila je jedan od faktora stradanja ljudi u Bosni i Hercegovini', izjavio je Josipović uoči posjeta Bosni i Hercegovini.

Josipović je najviše rangirani hrvatski dužnosnik i prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Ahmiće i osudio zločin koji je tamo počinjen.

Cvijeće na spomen-obilježje u Ahmićima položila je i delegacija Vijeća ministara BiH, predvođena ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Nakon obilaska Ahmića predsjednik Hrvatske uputio se u Križančevo Selo, gdje će odati počast hrvatskim civilnim žrtvama.