SUSRET S ISELJENICIMA

Josipović nije siguran da u Haagu sjede pravi ljudi

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.09.2011 09:20
  • Objavljeno 21.09.2011 u 09:20
03 Ivo Josipović

03 Ivo Josipović

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

'Dobra je vijest to što smo završili pregovore s Europskom unijom, ali završetkom pregovora nisu završene reforme u Hrvatskoj. Manje dobra vijest je to što gospodarska situacija u Hrvatskoj nije dobra', rekao je u ponedjeljak navečer po američkom vremenu hrvatski predsjednik Ivo Josipović hrvatskim iseljenicima iz New Yorka

Velik broj Hrvata koji žive u New Yorku okupio se u prostorijama Stalne misije RH pri UN-u i s velikim interesom poslušao predsjednika Josipovića koji je ukratko analizirao prilike u zemlji.

'Iako ima malih pomaka, Hrvatska nije izašla iz krize. Nije to međutim isključivo rezultat naših slabosti, već i globalne krize', kazao je Josipović, istaknuvši da nije dovoljno napravljeno ni kada su strane investicije u pitanju. 'Nisam zadovoljan stanjem u gospodarstvu, iako ima i dobrih primjera uspješnih tvrtki.'

Predsjednik je hrvatskim iseljenicima kazao da je pred izbore u Hrvatskoj retorika zaoštrena i 'da se priče malo zaoštravaju, da se svi ljutimo, ja prigovaram, ali postoji velik prostor za napredak i Hrvatska ima dobru perspektivu'. Predsjednik je najavio da će izbori biti najvjerojatnije 4. prosinca.

I dalje je, po riječima predsjednika Josipovića, ključna borba protiv korupcije, koja nema stranačke boje i treba je iskorijeniti. Važno je, istaknuo je predsjednik, srediti i odnose sa susjedima, jer i dalje ima ozbiljnih problema, od graničnih pitanja i nestalih osoba do podjele imovine bivše države.

Hrvatski iseljenici su se u razgovoru s Ivom Josipovićem u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima posebno interesirali za to kakvo je predsjednikovo mišljenje o radu Suda u Haagu i presudama generalima Gotovini i Markaču.

'To je osjetljivo pitanje. U Domovinskom ratu, nažalost, bilo je zločina, ali je Hrvatska vodila pravedni, obrambeni rat. Osobno, kao pravnik, nisam zadovoljan rezultatima suđenja u Haagu i ne samo kada je riječ o hrvatskoj strani. Nisam siguran ni da su se s hrvatske strane tamo našli pravi ljudi', kazao je predsjednik Josipović.

'Ali mi moramo prihvatiti odluke Suda, Hrvatska mora poštivati pravni sustav.'

Josipović je kazao da 'griješe i domaći sudovi, ali i međunarodni'.

Na pitanje kako komentira najavljeno okupljanje Hrvata u Haagu u znak podrške generalima Gotovini i Markaču, Josipović je kazao da to spada u slobodu izražavanja. 'Osobno mislim da to neće koristiti generalima.'

Hrvatski iseljenici postavili su predsjedniku Josipoviću niz pitanja, a ponajviše ih je zanimalo kakvi su uvjeti studiranja u Hrvatskoj, rezultati turističke sezone, ulaganja u Zračnu luku Zagreb te sudbina ministarstva za iseljeništvo. Na izravno pitanje može li Hrvatsku zadesiti sudbina Grčke, Josipović je kazao da se poduzimaju reforme da se to ne bi dogodilo. 'Ali o socijalnoj pravdi morat će voditi računa bilo koja vlada koja dođe.' Kada je riječ o širokoj neimaštini, Josipović je kazao da će osobno učiniti sve da do toga ne dođe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi