NESLUŽBENO 1. SRPNJA

Josipović najesen službeno s Nikolićem

13.06.2013 u 14:22

Bionic
Reading

Hrvatski i srbijanski predsjednik sastat će se službeno u listopadu ili studenome, najavio je predsjednik Republike Ivo Josipović u četvrtak tijekom boravka na bratislavskom summitu

'Mislim da ćemo službeno razgovarati na jednom sastanku najesen', rekao je Josipović dodavši da se radi o 'desetom, jedanaestom mjesecu'.

'A i u Zagrebu ćemo se vidjeti prije toga', kazao je Ivo Josipović hrvatskim novinarima tijekom 18. summita šefova država srednje Europe.

Tomislav Nikolić pozvan je, kao i predsjednici ostalih zemalja regije, na proslavu ulaska Hrvatske u EU i potvrdio je dolazak. U Zagrebu, međutim, neće biti njihova bilateralnog sastanka.

Josipović i Nikolić susreli su se i u Bratislavi, ali neformalno. 'Sad smo se pozdravili, dvije-tri riječi razmijenili. Dakle, nema vremena za neke posebne sastanke', rekao je Josipović.

Josipović je hrvatskim novinarima posebno istaknuo činjenicu da su kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić bili zajedno za istim stolom u Bratislavi.

'Predjednica Kosova i predjednik Srbije sjedili su zajedno za velikim okruglim stolom. Tako će biti i na proslavi (hrvatskog ulaska u Europsku uniju) u Zagrebu. To su neki novi vjetrovi i to je dobro', rekao je.

Na summitu u Bratislavi predsjednici 20 država raspravljali su o europskoj perspektivi zemalja koje još nisu članice Eurospke unije.

"Sve zemlje srednje Europe žele u EU i to je strateški cilj svake zemlje i regije", rekao je Josipović. 'Hrvatska je istaknuta kao dobar i optimističan primjer'.

Po Josipovićevim riječima, na summitu je prevladavala teza da je "Europa odgovor na krizu". 'Svi su govornici istaknuli opasnosti koje nosi ovako dugačka kriza koja je i financijska i strukturna i politička', rekao je Josipović i dodao kako zemlje nečlanice gledaju na EU kao na budućnost.

'Bilo je zanimljivo slušati zemlje koje nisu još u EU-u, ili kao mi, neposredno pred ulaskom u Uniju, s koliko pouzdanja gledaju u europske zemlje kao partnere i svoju budućnost kao europsku'.

Po njegovu mišljenju, upravo su zemlje srednje Europe svjesne povijesnih razloga nastanka Unije i predane su ideji proširenja.

Gotovo bih rekao da su zemlje srednje Europe više svjesne povijesnog razloga nastanka EU-a nego tzv. Stare članice.

'Europska unija, europsko jedinstvo, nastalo je na ideji mira, tolerancije i rekoncilijacije i upravo su zato i ovdje rasprave okrenute prema toj dimenziji EU-a. Razgovarali smo o proširenju EU-a i sve su zemlje predane ideji proširenja: govori se o Istočnom partnerstvu koje obuhvaća Ukrajinu i Moldaviju i, naravno, o jugoistočnoj Europi koja obuhvaća sve zemlje naše regije', rekao je hrvatski predsjednik.

Summit koji traži strategiju oporavka Europe u krizi i poticaje za obnovu održivog razvoja i sprečavanje budućih sličnih gospodarskih i financijskih kriza, počeo je u srijedu nevečer koncertom slovačke filharmonije, uz nazočnost, između ostalih i predsjednika Europskoga vijeća Hermana van Rompuya.

Tješnja gospodarska suradnja, vjeruje slovački organizator, put je prema rješavanju postojećih ekonomskih i socijalnih problema regije. Na okruglom stolu sudionici će, najavljeno je, raspravljati o mogućnostima jačanja regionalne suradnje među članicama i nečlanicama Unije.

Uz Josipovića, na bratislavskom summitu uz domaćina slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča sudjeluju i predsjednici Austrije, Rumunjske, Crne Gore, Estonije, Makedonije, Litve, Ukrajine, Poljske, Latvije, Bugarske, Moldavije, Mađarske, Albanije, Slovenije, Češke, Srbije, Kosova, te predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine.