INTERVJU: RADE DRAGOJEVIĆ

'Josipović je reagirao kalkulantski, a ne državnički'

  • Autor: Neven Barković
  • Zadnja izmjena 14.10.2010 11:29
  • Objavljeno 14.10.2010 u 07:00
Rade Dragojević

Rade Dragojević

Izvor: Cropix / Autor: Marko Miščević

Posljednjih nekoliko tjedana zasigurno nije bilo lako biti u koži Rade Dragojevića, glavnog urednika tjednika Novosti. S obzirom da su reakcije na 'spornu' naslovnicu Novosti otvorile širu raspravu o slobodi govora, tportal je popričao s Dragojevićem, koji nam je kazao da su ga razočarale reakcije političara

Na novine koje uređuje Dragojević je u režiji Hrvatskog helsinškog odbora, Ministarstva obrane i Glavnog stožera izvršen koordinirani napad priopćenjima zbog 'vrijeđanja svetih osjećaja svih Hrvata', nakon čega su uslijedile prijetnje smrću i, u

skladu s tim, policijska zaštita redakcije. Povod – naslovnica Novosti koja ironično propituje odgovornost MORH-a i Glavnog stožera za sramotan pad dva hrvatska MIG-a. Što danas, nakon što su se strasti barem malo smirile, kaže Dragojevićo ovom nesvakidašnjem slučaju?

Jesu li vama i vašim kolegama prestali prijetiti smrću?Radite li i dalje pod policijskom zaštitom?

Prijetnje su stale, ali je policijska zaštita još prisutna. Radimo novi broj i sada je najiščekivanija nova naslovnica. Bit će to novi test, popuštamo li i jesmo li se predali.

Kako danas gledate na cijeli slučaj? Je li vam žao što ste izašli s takvom naslovnicom ili vam je na neki način ipak drago što ste, uz nemalu cijenu, otvorili širu raspravu o slobodi medija u Hrvatskoj?

Vjerujem da će se situacija u društvu nakon ovih naslovnica bitno relaksirati. Ako me pitate bih li sve ponovio, odgovor je da bih. Uostalom, naslovnicu smo i ponovili. Cijela stvar je vrijedna truda i rizika.

Kako komentirate reakcije političara poput Zorana Milanovića i Ive Josipovića? Milanović je rekao da mu je dotična naslovnica 'neukusna', a Ivo Josipović je uputio poruku vašem izdavaču da 'razmisli hoće li nastaviti s takvom uređivačkom politikom'? Ne čini li vam se da je predsjednik, kao formalni zaštitnik Ustava, prvenstveno trebao prvo uzeti u zaštitu Ustavom zajamčenu slobodu govora umjesto da dijeli lekcije novinskim izdavačima?

Ti se političari nisu ozbiljnije odredili prema problemu slobode govora i nisu stali izrazitije protiv pokušaja ponovnog uvođenja verbalnog delikta. Posebno je razočaravajuća izjava predsjednika Josipovića. U ovoj situaciji nije se uspio izdići na državničku poziciju, već je reagirao kalkulantski, s nedovoljno odlučnosti. Šteta. Čini mi se da bi o državničkoj odlučnosti mogao nešto naučiti od svog prethodnika.

Kako komentirate reakcije vaših kolega iz ostalih medija? Neki su vas u novinskim komentarima svrstali uz bok 'medijskom podzemlju' i uspoređivali s Domagojem Margetićem, dok su neki (iz istih novina) pokušali izgurati tezu da su Novosti kao tjednik srpske manjine 'likovale nad nesrećom nekog koga ne vole', što je 'grijeh u novinarstvu'…

Iskoristio bih priliku i zahvalio svim novinarima koji su nas podržavali, a nije ih bilo malo. Zanimljivo je da ih je najviše bilo s web portala. To govori da je danas medijska sloboda distribuirana na novi način, svakako drukčije nego ranije. Portali postaju mjesta slobodnog izražavanja dok mainstream novine, a o televiziji da i ne govorim, prerastaju u PR biltene. Što se tiče medijskog podzemlja, tako su nas kvalificirali u novinama čiji gazda na izravan ili neizravan način sudjeluje u svim aferama nultih godina, od afere Grupo nadalje. Kolega Margetić nam je daleko prvi poslao pismo podrške i ako je on podzemlje, rado ću mu se pridružiti. Poslao nam je podršku bez kalkulacija, dok su drugi još vagali što će se dogoditi, hoće li Glavni stožer i njegovi jurišnici prevagnuti ili će se redakcija obraniti. Da zaključim, novinarska klasa je ispit iz demokracije položila, dok je političarska, očekivano, pala.

'SLOBODA MEDIJA JE NA PRVOM MJESTU'

Neovisno o ovom konkretnom slučaju, smatrate li da je pravo na slobodu medija i izražavanja u demokratskim državama iznad prava bilo čijih 'povrijeđenih osjećaja'? Radilo se o karikaturama Muhameda ili naslovnici Novosti, pitanje slobode govora i medija uvijek se svodi na to.

Naravno da je sloboda medija na prvom mjestu. Povrijeđeni osjećaji vrsta su emotivnih ucjena na koje slobodni novinari ne bi smjeli pristajati, jer slijedi pojačana autocenzura, pa veća podložnost pritiscima i gdje smo onda? S druge strane, dakako da sve nas novinare u našem poslu vode moralna načela važeća za današnje društvo i te principe ne kršimo. Dodatna regulacija, osim spomenutih načela, nije potrebna.

Kakva je budućnost slobode medija i demokracije u Hrvatskoj ako jedna relativno bezazlena naslovnica izaziva ovakve reakcije u 2010. godini? I to, između ostalih, reakcije HHO-a koji deklarativno štiti osnovna ljudska prava, među koje valjda spada i pravo na slobodu izražavanja?

HHO je, dakako, u krizi iz koje se, po svemu sudeći, nikada više neće izvući. Međutim, puno je važnije da postoje novinari i redakcije s moralnim integritetom i autonomijom u odlučivanju. A mislim da ih ima dosta, prije svega na internetu, ali i u drugim medijima. Hrvatsko novinarstvo, uostalom kao i mnoge druge profesije - osim političke, dakako, koja iz krize ne izlazi - ima svojih uspona i padova. Novinarstvo je ovdje doživljavalo kako zvjezdane trenutke tako i valjanje u blatu. Vjerojatno će tako biti i ubuduće. Oscilacije su neminovne. Važno je samo da postoji permanentni otpor nasrtajima na opće medijske slobode, kao i odvažnost pojedinaca i redakcija u njihovom svakodnevnom radu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi