BEOGRADSKI DANAS:

Josipović i Nikolić u studenom u Podgorici?

10.09.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Tomislav Nikolić mogli bi se prvi puta susresti na sastanku Igmanske inicijative koji će se održati u studenome u Podgorici, ukoliko se to ne dogodi prije, piše beogradski list "Danas" u broju od ponedjeljka.

Na tom sastanku, kao i prethodnih godina, trebali bi sudjelovati predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji će čim se odredi točan datum sastanka i službeno biti pozvani, navodi list. Supredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov za 'Danas' je rekao kako se trenutačno vode pregovori s uredima svih predsjednika kako bi se odredio točan termin održavanja sastanka u studenom.

Otkako je Tomislav Nikolić izabran za predsjednika Srbije šefovi dvije susjedne države još nisu imali službeni susret, a predstavnici Igmanske inicijative očekuju ih u studenom u Podgorici budući da neće biti gosti jedan drugome već će se sresti na 'trećem terenu', piše list.

Popov je još kazao kako je povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele i ove godine potvrdio svoje sudjelovanje na tom skupu, te podsjetio da su se 'šefovi država pod okriljem Igmanske inicijative okupljali prethodne dvije godine u Sarajevu i Beogradu, pa se očekuje da će i ovoga puta svi biti nazočni'.

Na upit lista 'očekuje li Nikolić uskoro susret s Josipovićem i radi li se u njegovu uredu na tome', savjetnik srbijanskog predsjednika Marko Đurić 'nije znao odgovoriti'.

Igmanska inicijativa utemeljena je 2000. i predstavlja pokret koji obuhvaća više od 140 nevladinih udruga iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Njihova misija promidžba je i omogućavanje lokalnog i regionalnog dijaloga na području politike, ekonomije i kulture, zastupanju demokratskih vrijednosti i normalizaciji odnosa.

'Danas' u izdvojenom tekstu navodi i da su predsjednici Srbije i Hrvatske imali priliku susresti se na summitu '100 poslovnih čelnika' koji se održava u srbijanskom mjestu Aranđelovcu 1. listopada, na koji su pozvani predsjednici svih bivših jugoslavenskih republika, ali to se ipak neće dogoditi.

Predsjednik Hrvatske je još prije priopćio kako nije planirao sudjelovati na tom regionalnom skupu, dok su iz kabineta predsjednika Srbije prije nekoliko dana organizatore summita službeno obavijestili da ni Nikolić neće sudjelovati. Izvršna ravnateljica Srpske asocijacije menadžera Maja Piščević kaže za 'Danas' da bi nedolazak Nikolića u Aranđelovac mogao utjecati i na odluke predsjednika Slovenije, Crne Gore i Makedonije koji su već potvrdili sudjelovanje na tom summitu.