POVIJESNI BIZNIS

Josip Broz Superstar(i) privukao investitora

14.08.2014 u 07:00

  • +3

Titova rezidencija u Kumrovcu

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Bionic
Reading

Godinama zapuštenoj i gotovo potpuno devastiranoj Titovoj rezidenciji u Kumrovcu smiješi se svijetla budućnost. 'Josip Broz SuperStar(i)' radno je ime projekta Damira Ciglara, a zasniva se na uređenju rezidencije u moderan Memorijalni centar. Ciglar tvrdi da nas po svijetu i dalje uvelike prepoznaju baš prema ovom jugoslavenskom vladaru te kako bi bilo šteta to ne iskoristiti

Upravo je to, ali i činjenica da u Kumrovcu ima vikendicu, potaknulo ovog suvlasnika i direktora jedne zagrebačke reklamne agencije da početkom godine krene s prvim koracima prema ostvarenju projekta za koji je ideja rođena znatno ranije.

U veljači je projekt prezentirao Općini Kumrovec, Krapinsko-zagorskoj županiji, Ministarstvu kulture te Muzejima Hrvatskog zagorja. 'Dobili pismo podrške od njih i načelnu suglasnost Ministarstva kulture', kaže nam Ciglar. Jedan korak prema realizaciji revitalizacije Titove rezidencije napravio je i Državni ured za upravljanjem državnom imovinom koji je 31. srpnja pozvao na iskazivanje interesa za državnim objektima među kojima je i navedena rezidencija u Kumrovcu.

Ciglar nudi zaokruženu priču - projekt i novac. A koji je iznos predviđene investicije, Ciglar ne želi otkriti makar se ranije, u drugom kontekstu spominjao iznos od tri milijuna eura. A rezidencija, ako je suditi prema fotografijama, danas se teško može s takvom vrstom objekta poistovjetiti. Zgrada je zapuštena, devastirana i treba joj kompletna obnova. Procjene visine investicije Ciglar ne misli raditi dok ne dobije 'neku jaču potvrdu' za projekt.

Saša Broz: Nemam komentara

Ciglar je kontaktirao i povjesničare, no ne i obitelj Josipa Broza Tita. 'S obitelji nismo kontaktirali za sada, no to ćemo svakako napraviti ako projekt bude pozitivno ocijenjen. Titova unuka Saša Broz koja je sa svojim ocem Mišom Brozom prije osam godina zaštitila ime svog djeda kao i njegove potpise, za projekt 'Josip Broz Superstar(i)' prvi put čuje. 'Poduzet ćemo sve mjere u skladu s tim da pravno zaštitimo djedovo ime. Nositelj autorskih prava je moj otac, no mi kao obitelj s tom vilom nemamo veze. To nije privatno vlasništvo', izjavila je za tportal.hr Saša Broz. Na pitanje što misli o imenu projekta 'Josip Broz Superstar(i), kazala je: 'Nemam komentara.'


No od državnih i javnih institucija ipak treba jednu stvar: a to je građa za sam memorijalni centar. 'To je neki vid javno-privatnog partnerstva, jer i dalje trebamo pomoć Ministarstva i institucija koje će nam trebati davati pristup potencijalnim eksponatima. No muzej će biti privatni', objašnjava.


'Mi uporno bježimo od baštine. Krivo mi je bilo kada sam vidio u kakvom je to stanju i kako je razvaljeno', kaže. Nije ga strah od mogućih političkih i ideoloških implikacija ovog projekta. jer, kaže, Tito je značajna povijesna osoba. 'Ja nemam nikakvih političkih konotacija niti me to zanima. No teško je to izbjeći. Kada je Tito u pitanju, duhovi su podijeljeni. Ja gledam to iz pozicije da nešto imamo i da na tome trebamo zaraditi', zaključuje Ciglar.