covid-19

Još tjedan dana do predsjedničkih izbora u SAD-u, a zbog porasta broja zaraženih koronavirus u središtu kampanje

26.10.2020 u 08:52

Bionic
Reading

Predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena u ponedjeljak dijeli još tjedan od izbora 3. studenoga, a zbog porasta broja zaraženih i zaraze među osobljem potpredsjednika Mikea Pencea, pandemija je i dalje u fokusu utrke

Trump tvrdi da je napredovao u borbi protiv bolesti premda SAD proteklih dana ima rekordan broj novozaraženih. Pence nastavlja kampanju u nedjelju unatoč tome što su mu bliski suradnici pozitivni na virus.

Biden je optužio predsjednika da ne upravlja pandemijom koja je usmrtila oko 225.000 ljudi u SAD-u, nego se predao.

Osam dana uoči izbora, već je osobno ili putem pošte glasalo 59,1 milijuna, a takvo rano glasanje moglo bi rezultirati najvišom stopom odaziva u više od stotinu godina, prema podacima Američkog izbornog projekta Sveučilišta u Floridi.

Trump u ponedjeljak odlazi u Pennsylvaniju, državu ključnu za obojicu, koju su oba kandidata često posjećivala. Trump će se pristašama obratiti na skupovima u Allentownu, Lititzu i Martinsburgu.

Ovaj tjedan namjerava putovati u Michigan, Pennsylvaniju i Wisconsin te posjetiti Nebrasku, Arizonu i Nevadu.

Očekuje se da Biden u ponedjeljak ostaje u matičnoj državi Delawareu. Predviđeno je da putuje u Georgiju u utorak te da se zaustavi u Atlanti i Warm Springsu, gradu s oko 400 stanovnika gdje je demokratski predsjednik Franklin D. Roosevelt, koji je preuzeo dužnost tijekom Velike depresije i pokrenuo svoj program oporavka New Deal, umro 1945.

Unatoč Bidenovom čvrstom vodstvu u nacionalnim izbornim anketama vjerojatnije je da će o ishodu izbora odlučiti natjecanje u ključnim državama poput Floride i Pennsylvanije.

Bidenu, koji je obnašao dužnost potpredsjednika za vrijeme mandata Baracka Obame, bivši će predsjednik pomoći u kampanji i nastupiti u utorak u Orlandu na Floridi.

Porast broja novozaraženih

SAD u zadnja dva dana ima najveći broj slučajeva covida-19, što Bidenova kampanja može iskoristiti da podsjeti glasače kako su Trump i njegovi saveznici umanjivali savjete stručnjaka za javno zdravstvo o nošenju maski i pridržavanju pravila o fizičkom razmaku u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

"Ni jedna država u svijetu nije se oporavila kao što smo se mi oporavili", rekao je Trump oduševljenim pristašama u New Hampshireu, od kojih mnogi nisu nosili zaštitnu masku.

Predstojnik ureda Bijele kuće Mark Meadows rekao je u nedjelju da administracija "ne kontrolira pandemiju" već je umjesto toga usredotočena na cjepiva i terapije.

Biden, koji je tijekom kampanje žestoko kritizirao Trumpov odgovor na pandemiju, Meadowsovu izjavu nazvao je priznanjem da su "odustali od osnovne dužnosti da zaštite američki narod".

Predstojnik Penceova ureda Marc Shot u subotu je testiran pozitivno, kao i mnogi drugi viši dužnosnici. Unatoč širenju zaraze Bijela kuća je objavila da potpredsjednik nastavlja kampanju.

Pence, koji je negativno testiran, prema riječima glasnogovornika u subotu navečer posjetio je Sjevernu Karolinu u nedjelju, a u Minnesoti bit će u ponedjeljak.

U širenju zaraze u Bijeloj kući prije osoblja potpredsjednika zaraženi koronavirusom bili su Trump, prva dama Melania Trump, njihov sin Baron i mnogobrojni pomoćnici i suradnici.