srce parlamentarnog života

Još se ne zna koliko će koštati obnova Hrvatskog sabora; čeka se detaljna procjena štete od potresa

26.05.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Hrvatski sabor, čija je zgrada značajno oštećena u nedavnim potresima, još čeka elaborat detaljne procjene štete što je preduvjet za izradu plana obnove i izvora iz kojih će se financirati

„Trenutačno je pri kraju izrada elaborata detaljne procjene štete na zgradi Sabora, čija je površina 19.000 metara četvornih, ali i na ostalim saborskim zgradama. Tek nakon što se zaprimi elaborat i okvirna procjena troškova sanacije, Sabor će moći planirati izvore financiranja i hodogram obnove svojih zgrada“, odgovoreno je na Hinin upit.

To će se, napomenuli su, raditi u suradnji s ministarstvima financija i kulture.

Uz to što je središte parlamentarnog života, zgrada na Trgu svetog Marka je i značajan spomenik kulture, što njezinu obnovu čini dodatno zahtjevnom.

Iako je svoj današnji izgled dobila početkom prošlog stoljeća, ta zgrada ima dugu povijest građenja i prepravki, sadrži mješavinu oblika i stilova gradnje u kojoj su vidljivi elementi klasicizma, neorenesanse i secesije, zbog čega danas predstavlja značajan spomenik kulture.

Značajno oštećena glavna zgrada

Iz Sabora potvrđuju da su nedavni potresi značajno oštetili cjelokupnu glavnu zgradu, njenu statiku, krov, tavan, dimnjake, sve hodnike i sve radne prostorije. Opseg i vrsta štete različiti su po pojedinim dijelovima zgrade, odgovoreno je Hini koju je, uz ostalo, zanimao precizan popis oštećenja, kad se i iz kojih sredstava planira obnova, razmišlja li se o donacijama, odnosno o sredstvima iz EU fondova.

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko tisuću puta, posljednji jači potres, magnitude 3.2 prema Richteru, pogodio je Zagreb 23. travnja baš u vrijeme dok je Sabor zasjedao.

Prvi tehnički pregled glavne zgrade (Sabor ima zgradu i u obližnjoj Demetrovoj ulici) obavljen je u prvom tjednu nakon 22. ožujka, tada su obavljeni i najhitniji popravci nužni za rad i boravak djelatnika i zastupnika u zgradi Sabora. Konkretno, popravljen je krov, dimnjaci, klima komora, Sabornica.

Nije se diralo u 3. i 4. kat saborske zgrade, koji su pretrpjeli najveća oštećenja, pa se do daljnjega ne mogu koristiti, a djelatnici čiji su uredi bili tamo razmješteni su u druge prostorije i zgrade Sabora.

Potvrdio je to i predsjednik Sabora Gordan Jandroković za Hrvatski radio.

„Treći i četvrti kat su i dalje su izvan funkcije, rade se troškovnici, projekti, pristupit ćemo, što je brže moguće obnovi tih katova“, rekao je, izražavajući zadovoljstvo što ni potres, a ni epidemija koronavirusa nisu zaustavili rad Sabora. Selili smo se prvo u Ininu zgradu, pa u hotel Westin, no sve smo izdržali, radili smo bez prestanka, nismo imali ni jedan tjedan stanke, istaknuo je Jandroković.