NAKON VLADE I ODBOR

Još jedno negativno mišljenje izvješću HOO-a

22.04.2015 u 12:14

Bionic
Reading

Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2013. godinu odlazi pred Hrvatski sabor s negativnim mišljenjem Vlade, ali i resornog saborskog tijela – Odbor za obitelj, mlade i sport odbio je, naime, u srijedu prihvatiti to izvješće

Protiv izvješća izjasnilo se osam članova vladajuće koalicije, za je bilo troje HDZ-ovih, a suzdržan neovisni Mladen Novak. Odbor je o izvješću raspravljao u listopadu prošle godine, no tada o njemu nije zauzeo stajalište, tražio je da prije toga od Ministarstva financija dobije proračunski nadzor HOO-a, kao i financijsko izvješće Sportske televizije (SpTV).

Predstavnici ministarstava financija te obrazovanja i sporta dolazili su na Odbor u dva navrata, no nije bilo kvoruma, odnosno vi niste dolazili, 'zašpotao' je zastupnike vladajuće koalicije predsjednik Odbora Darko Milinović (HDZ)


Temperaturu na Odboru podignuo je glavni tajnik HOO-a Josip Čop najavom da će HOO pokrenuti postupak protiv zastupnika koji će, raspravljajući o izvješću, koristiti pojmove 'nezakonit, nenamjensko, nestatutarno'.

Od svih institucija koje provode nadzor nad HOO-om tražili smo da dostave zapisnike i iz njih se može razabrati da se nigdje ne spominje nezakonito, nenamjensko i nestatutarno trošenje novca, rekao je Čop ustvrdivši kako bi, da je to istina, on vjerojatno već bio u Remetincu.

U Saboru nitko ne smije prijetiti zastupnicima, vaše su prijetnje nedopustive i presedan, uzvratili su mu SDP-ovi Marija Lugarić i Saša Đujić. Pozivajući se na dokumente dobivene od Ministarstva financija, Đujić kaže da stvari baš i ne stoje kako Čop tvrdi.

Morana Paliković Gruden (HOO) brani Čopa, odbija tvrdnje o prijetnjama, traži da se stvar kontekstualizira, jer zbog stalnog prozivanja za nezakonito i nesvrhovito trošenje HOO trpi štetu. Dužni smo zaštiti HOO od daljnjeg štetnog djelovanja, kaže Paliković i primjećuje da ni država nije ispunila svoju obvezu, nije donijela program javnih potreba u sportu. U odnosu na što se naše izvješće osporava, upitala je.

Željko Šemper (HSU) aktualizirao je pitanje kome treba i čemu se troše novci za Sportsku televiziju (SpTV). Ni bogatije države nemaju sportske televizije, od 2011. do 2013. na ime kredita dignuto je 37 milijuna kuna, primjetio je zastupnik.

To je propali projekt, smatra Ana Komparić Devčić (SDP) koju zanima zašto se HOO tvrdoglavo drži tog projekta 'na uštrb sportaša'.

Čop je ustrajo na tvrdnji da je SpTV dobar projekt i da je do prije dvije godine, kada su krenuli napadi, sve bilo u redu. Nakon dvije godine napada projekt je došao na granicu izdržljivosti jer su pali prihodi od marketinga, priznao je glavni tajnik HOO-a.