TEŠKI UDARCI NJEMAČKOJ DESNICI

Još jedan zastupnik AfD-a napustio klub: Stranka previše skreće udesno

04.10.2017 u 16:46

Bionic
Reading

Jedan od osnivača Alternative za Njemačku (AfD), Mario Mieruch, objavio je u srijedu da izlazi iz kluba te stranke u parlamentu, što je još jedan težak udarac za tu stranku krajnje desnice.

'Izlazim iz parlamentarnog kluba AfD-a i ta odluka odmah stupa na snagu', rekao je za list Bild, što je potvrdio AFP, kako bi, istaknuo je, sačuvao 'vjerodostojnost i ugled' među svojim biračima.

Odluku je opravdao prejakim skretanjem stranke udesno, 'što mnogi u stranci zabrinuto promatraju, nadajući se već dugo da to skretanje nije nepovratno'.

Mieruch, koji je bio zastupnik stranke u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, drugi je od 94 zastupnika AfD-a koji su ostvarili povijesni uspjeh ušavši u parlament na izborima održanim 24. rujna, koji je napustio stranački klub u parlamentu.

Prije njega je Frauke Petry, samo dan nakon izbora, objavila da više neće biti dio kluba zastupnika te stranke u Bundestagu koje je bila dopredsjednica, kako bi upozorila na radikalizaciju o kojoj svjedoče sporne izjave visokorangiranih članova stranke o nacističkim i muslimanskim zločinima. Nakon toga je izašla i iz AfD-a.