kršenje zakona

Još jedan sudac blokirao Turmpovu uredbu o ograničenju prava na azil

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 03.08.2019 09:15
  • Objavljeno 03.08.2019 u 09:15
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američki savezni sudac blokirao je u petak izvršnu uredbu predsjednika Donalda Trumpa presudivši da vlada migrantima koji su u Sjedinjene Države ušli mimo legalnih graničnih prijelaza ne smije zabraniti pravo da podnesu zahtjev za azil

Ta uredba, koju je u studenome potpisao američki predsjednik, dio je niza mjera kojima njegova administracija stotine tisuća migranata iz Središnje Amerike nastoji spriječiti u pokušaju ulaska u Sjedinjene Države.

Trumpovu uredbu prethodno je već blokirao jedan sudac u Kaliforniji, na što se vlada žalila.

Savezni sudac u Washingtonu Randolph Moss u petak je otišao korak dalje ocijenivši da ta mjera krši američki imigracijski zakon.

Postojeći američki zakoni o imigraciji dopuštaju imigrantima fizički prisutnima na području SAD-a da podnesu zahtjev za azil čak i onda ako u zemlju nisu ušli preko legalnog graničnog prijelaza, piše dnevnik The Hill.

Trumpova uredba lani je izazvala niz prosvjeda, uključujući iz Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice koje je iznijelo i niz zamjerki na ograničene centre za prihvat azilanata na granici s Meksikom.

Prošli tjedan sudac u Kaliforniji blokirao je novi propis Trumpove administracije kojim bi se automatski odbacilo pravo svim potencijalnim imigrantima da podnesu zahtjev za azil ako nisu zatražili status izbjeglice u Meksiku ili drugim zemljama koje su prošli na putu za SAD.

Većinom iz siromašnih i nasiljem pogođenih zemalja Središnje Amerike - najviše iz Guatemale, Salvadora i Hondurasa, ti migranti podnose zahtjev za azil koji im omogući da ostanu na američkom teritoriju dok se razmatra njihov zahtjev. No Trump želi da ti potencijalni migranti obradu svog zahtjeva čekaju u Meksiku.

Prošli tjedan je Trump zaključio sporazum o migraciji s Guatemalom, što je dio njegovih pritisaka na susjedne južne zemlje da zaustave priljev izbjeglica koje žele ući u SAD.

Migrantski val s juga raste i u lipnju su policijske službe na granici između Meksika i SAD-a uhitile 104.000 osoba koje su pokušavale ilegano ući na američki teritorij. U srpnju ih je bilo 144.000, što je 142 posto više u odnosu na prošlu godinu u isto vrijeme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!