PROTUMJERE U PRIPREMI

Novi kineski veleposlanik u UN-u: Peking je spreman na trgovinski rat sa SAD-om

02.08.2019 u 21:32

Bionic
Reading

Novi kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Zhang Jun rekao je u petak da će se Kina "boriti" ako će SAD htjeti trgovinski sukob s njom te upozorio da Peking priprema protumjere na nove američke carine. Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je zaprijetio da će idući mjesec uvesti 10 posto carina na 300 milijardi dolara uvoza iz Kine, dodatno eskalirajući trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije

Zhang je Trumpov potez prozvao "iracionalnim i neodgovornim" i pozvao SAD da se "vrati na pravi put".

"Stav Kine je veoma jasan. Ako SAD želi razgovarati, onda ćemo razgovarati. Ako se žele boriti, onda ćemo se boriti", kazao je novi veleposlanik.

"Mi ćemo definitivno poduzeti sve potrebne protumjere kako bi zaštitili naša temeljna prava", dodao je.

Zhang je prije prošlotjednog preuzimanja funkcije u UN-u bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

U razgovoru s novinarima u sjedištu UN-a Zhang je kazao i kako je teško predvidjeti hoće li kinesko-američki trgovinski odnosi štetiti i suradnji dviju država po pitanju Sjeverne Koreje.

"Teško je zamisliti da s jedne strane tražite suradnju, a s druge strane štetite interesima svog partnera".

  • +11
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kina je susjeda i saveznica Sjeverne Koreje, a njezino pristajanje i provedba međunarodnih sankcija za Pjongjang zbog nuklearnog i balističkog programa su ključni.

Otkad su se Trump i Kim Jong Un po prvi put susreli prije godinu dana Kina je signalizirala da bi Sjeverna Koreja trebala na neki način biti nagrađena zbog pristajanja na razgovor o denuklearizaciji.

"Ne možete jednostavno tražiti od Sjeverne Koreje da učini što je više moguće dok ostavljate sankcije protiv te države na snazi. To definitivno ne pomaže", rekao je Zhang i zaključio kako se te mjere trebaju ukinuti "u prigodno vrijeme".