NIJE JOJ PRVI PUT

Još jedan salto mortale predsjednice: Evo što je prije dvije godine govorila o štednji

14.12.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovno je dala izjavu koja je suprotna porukama što ih je slala na početku svoga mandata

Tako je u utorak iz Koprivnice, u koju je privremeno izmjestila predsjednički ured, govoreći o demografskoj krizi koja trese Hrvatsku poručila da je taj problem eskalirao i zbog naše nedovoljne pripremljenosti za ulazak u Europsku uniju, kao i zbog nekritičke politike štednje tijekom gospodarske krize.

'Tada su se u manjim sredinama ukidali sudovi, pošte, ispostave državnih institucija i željezničke linije', poručila je predsjednica te ocijenila da su takvim potezima stvorene minimalne uštede, a štete su bile ogromne, kako gospodarske tako i demografske.

Riječ je o gotovo u potpunosti suprotnom stavu od onoga koji je izrekla 1. srpnja 2015. godine na sastanku Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Republike.

Tada je kazala da 'učinkovitost administracije, nekorumpiranost, odnosno borba protiv korupcije moraju biti jedne od tema o kojima ćemo razgovarati u buduće vrijeme'.

  • +15
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otvorila privremeni ured u Bjelovaru Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Isto tako, nastavila je, nepredvidljivost sustava, fiskalni i parafiskalni nameti, demografski trendovi, uključujući potencijalni odlazak dvjesto tisuća mladih i obrazovanih ljudi iz Republike Hrvatske do 2019. godine, društvena odgovornost, ali i klima i mentalitet koji vladaju u hrvatskom društvu jedno su od pitanja za buduće rasprave.

'Ne možemo više trošiti nego što zarađujemo i ne možemo si više dopustiti živjeti na novcu posuđenom od naše djece', poentirala je prije dvije godine predsjednica.

No ovo nije prvi takav primjer. Predsjednica se tijekom predizborne kampanje zalagala za što bržu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Čak je i kritizirala tada vladajući SDP zato što oklijeva s ratifikacijom.

Danas se predsjednica zalaže za parcijalnu primjenu konvencije, a ratifikaciju ne spominje.