OTVOREN URED U KOPRIVNICI

Predsjednica misli da je štednja uzrok demografske krize

13.12.2017 u 11:47

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović privremeno je preselila svoj ured u Koprivničko-križevačku županiju, a u srijedu su joj, nakon podizanje predsjedničke zastave i intoniranja himne, riječi dobrodošlice uputili gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i župan koprivničko-križevački Darko Koren te kao zajedničke ciljeve izdvojili gospodarski i demografski oporavak

'Želja nam je da zajedno nastavimo graditi još bolje okruženje za život svih naših ljudi, a u tome nam je potrebna, prije svega, snažna demografska politika na kojoj mi u Koprivnici jako puno radimo. Ponosni smo da imamo rast broja stanovnika',  istaknuo je gradonačelnik Jakšić.

Župan Koren je istaknuo kako je Koprivničko-križevačka županija jedna od manjih u Hrvatskoj, ali ima svoje posebnosti poput naivnog slikarstva i snažnog gospodarstva koje se, prije svega, identificira kroz 'Podravku'.

Grabar Kitarović: Demografska kriza posljedica je i nekritičke politike štednje

Predsjednica Grabar Kitarović je u svom govoru spomenula da i Koprivničko-križevačka županija bilježi negativne demografske pokazatelje.

  • +8
Predsjednica Grabar Kitarović otvorila privremeni ured u Koprivnici Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar

'Lani je, prema službenoj statistici, iz nje iselilo gotovo 900 ljudi. Riječ je uglavnom o mladim obiteljima', istaknula je predsjednica.

Ona smatra da uz porezno rasterećenje plaća i gospodarstva treba paralelno raditi i na drugim mjerama koje će stimulirati rađanje i olakšati skrb o djeci.

'Demografska kriza djelomice je eskalirala i zbog naše nedovoljne pripremljenosti za ulazak u Europsku uniju, kao i iz nekritičke politike štednje tijekom gospodarske krize. Tada su se u manjim sredinama ukidali sudovi, pošte, ispostave državnih institucija i željezničke linije', rekla je predsjednica te ocijenila da su takvim potezima stvorene minimalne uštede, a štete su bile ogromne, kako gospodarske tako i demografske.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravit će u Koprivnici do petka kada će akreditiranim ambasadorima u RH predstaviti gospodarske potencijale Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.