za prostore nula kuna

Još je gore nego što smo mislili: Todorić za neke Konzume gotovo tri godine nije platio najam

17.05.2017 u 16:51

Bionic
Reading

Nakon što je tportal otvorio pitanje neplaćanja najma prostora za trgovine Konzuma, koji su u vlasništvu Grada Zagreba i države, konačno je stigao odgovor iz Ministarstva državne imovine. Pokazalo se da Konzum državi duguje ukupno 1,8 milijuna kuna najamnina, a za neke prostore one nisu plaćene gotovo tri godine

Podsjetimo, nakon što smo objavili tekst 'Todorić državi i Bandiću godinu dana nije plaćao najam, ali to nije sve…' koji ukazuje na to da je Grad Zagreb gotovo godinu dana tolerirao neplaćanje najma poslovnih prostora i ostalih naknada Ivici Todoriću, donedavno prvom čovjeku Agrokora, ostalo je u zraku visjeti pitanje koliko dugo nije plaćen najam za prostore u vlasništvu države.

Iako smo u od Ministarstva državne imovine (MIDIM) ranije tražili taj podatak, dobili smo ga tek nakon što je tekst objavljen.    

'Konzum kao korisnik poslovnih prostora, u vlasništvu i suvlasništvu Republike Hrvatske, plaćao je po pojedinim lokacijama različitim intenzitetom i dinamikom. Dugovanja Konzuma nastala su uslijed dugova od 3 - 33 neplaćena mjeseca po pojedinima lokacijama', navodi se u odgovoru MIDIM-a.

Iz toga proizlazi da su tri posljednje vlade RH tolerirale Todorićevo neplaćanje najma.

Također su naveli i da je 'Društvo Državne nekretnine pravodobno putem DORH-a zatražilo pokretanje postupaka radi naplate tražbina s osnove korištenja poslovnih prostora'.

Kada je to točno bilo i što su poduzeli po tom pitanju, nisu naveli pa smo odgovor zatražili u DORH-u, ali ga do zaključenja teksta nismo dobili.